Interbanka snížila v pololetí zisk o polovinu na 5,1 mil. Kč

10.09.1999 | ,
ÚČTY A SPOŘENÍ


Interbanka, náležící do skupiny páté největší německé banky Bayerische Landesbank Girozentrale (BLG), hospodařila v letošním pololetí s čistým ziskem 5,1 miliónu Kč. Ve stejném období loni byl zisk 11,0 miliónu Kč. Bilanční suma se meziročně zvedla z 5,1 na 7,4 miliardy Kč. Výsledky dle IAS včera oznámil generální ředitel Interbanky Vladimír Kolman.

Interbanka pokračuje po vstupu nových vlastníků na konci roku 1996 ve zmírnění minulých ztrát a profilaci služeb. Základní jmění letos zvýšila o 350 miliónů Kč na 1,73 miliardy Kč. "Při odečtení naakumulované ztráty minulých let má banka základní jmění pouze 860 miliónů Kč," připomněl.

Mimo to bude do konce září Interbanka disponovat podřízeným dluhem 460 miliónů Kč. "Primární sběr depozit není pro banku důležitý, máme dostatek dalších zdrojů," vysvětlil filozofii ústavu, který neuvažuje o zřízení poboček.

Banka chce v ČR nabízet specializované produkty se zaměřením na financování zahraničního obchodu, platební instrumenty, finanční a kapitálové trhy a bankovní servis zákazníkům akcionářů. "Polovina aktiv je v zahraničí," dodal.

Banka poskytla k červnu přes 3,5 miliardy Kč úvěrů, loni ve stejném období šlo o 2,2 miliardy Kč. Podíl klasifikovaných úvěrů činil pouze sedm procent (loni 10,8 procenta), podíl ztrátových úvěrů 1,61 procenta (loni 1,22 procenta). Za rok 1998 hospodařila banka s čistým ziskem 1,3 miliónu Kč a měla bilanční sumu 6,9 miliardy Kč. Letos plánuje vyrovnané hospodaření.

Interbanka byla založena v únoru 1991. Po finančních potížích došlo k odebrání bankovní licence a k opětovnému udělení v květnu 1997. Obchodní činnost byla obnovena v srpnu 1997. Nyní vlastní 58 procent akcií BLG, 34 procent maďarská Magyar Külkereskedelmi BankRt a zbylých osm procent rakouská BAWAG.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ