server Aktuálně.cz: Kika se pře s odbory

18.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. prosince (ČTK) - Rakouská síť obchodů s nábytkem a bytovými doplňky Kika, která loni vstoupila na český trh, podle informací serveru Aktuálně.cz znemožňuje fungování odborů. "Členové odborů v řetězci s rakouským majitelem, který má v Česku na čtyři sta zaměstnanců, podle odborářského vedení už dostali výpovědi. A hrozí jim i další postihy, tvrdí zástupci zaměstnanců. Vedení společnosti jakékoliv cílené znevýhodňování odborářů popírá," píše server.

Složitou situaci ve firmě prý serveru potvrdil i šéf Odborového svazu pracovníků obchodu Alexandr Leiner. Podle něj jde o jeden z největších problémů, který zatím v Česku fungování odborů v obchodních řetězcích provází.

"Vedení české pobočky se snaží zamezit fungování odborů ve firmě, jde o kroky, které jsou velmi problematické. Snažíme se vyjednávat dál, vždyť ve všech řetězcích v Česku už odbory normálně fungují. A firmu jsme vyzvali, ať dodržuje pravidla platná v Evropské unii," cituje server Leinera.

Ředitel české a slovenské pobočky společnosti Kika Julius Černický ale jakýkoliv nátlak na odboráře odmítá. "Jednáme s nimi o jejich požadavcích, samozřejmě nám ale nemohou nařizovat, jak máme řídit firmu," řekl Aktuálně.cz Černický.

Potvrdil, že Kika se rozhodla propustit některé zaměstnance, kteří se firmě ekonomicky nevypláceli, v prodejnách v Praze a Bratislavě jde asi o dvacet lidí. A právě mezi těmito propuštěnými jsou odboráři.

"Já ale nevím, kdo je v odborech. Ti lidé, kteří museli odejít, navíc teď mají možnost ucházet se znovu o místa, na která jsme vypsali konkurzy," řekl Aktuálně.cz Černický s tím, že na začátku ledna bude s odboráři o kolektivní smlouvě jednat i nejvyšší vedení firmy z Rakouska.

Obchodní řetězce porušují práva svých zaměstnanců poměrně často. Podle údajů Ekologického právního servisu (EPS) inspektoráty práce za posledních 12 měsíců zjistily u sedmi největších obchodních řetězců 627 případů porušování pracovněprávních předpisů. Práva zaměstnanců či bezpečnostní předpisy nejčastěji porušovaly obchodní řetězce Plus Discount, Delvita a Billa, píše Aktuálně.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK