Strojplast Tachov zkrachoval, lidé přešli do konkurenční továrny

21.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň/Tachov 21. prosince (ČTK) - Tachovský Strojplast, na přelomu tisíciletí největší výrobce technických a spotřebních výlisků z plastů v Plzeňském kraji, zkrachoval. Všech 270 lidí přešlo ke konkurenčnímu výrobci Alfa Plastik Bruntál, který vyrábí ve stejném areálu jako Strojplast. Podnik dluží stovky milionů korun. Řekl to konkurzní správce Jan Klíma.

"Podnik nemá žádné zaměstnance ani majetek," dodal. Výroba byla zastavená, k 31. květnu byly ukončeny všechny pracovní poměry. Od 1. června převzal podle Klímy výrobu i všechny lidi producent plastových přepravek Alfa Plastik. Správce vede v evidenci pouze tři ženy na mateřské dovolené a tři žaloby na neplatnost ukončení pracovního poměru.

"Konkurz nám žádné problémy nezpůsobil, lidé plynule přešli k novému zaměstnavateli ve stejném areálu," řekla zástupkyně ředitele tachovského úřadu práce Jana Šimková. V regionu s nejvyšší nezaměstnaností v Plzeňském kraji (7,3 procenta) je navíc po pracovnících v plastikářském průmyslu velká poptávka, neboť na Tachovsku působí pět podobných firem.

V majetku firmy je nyní pouze vlečková kolej v areálu podniku, parovod a mateřská školka ve městě, což je podle Klímy majetek v přibližné hodnotě jednotek milionů korun. Školka byla v 90. letech bezúplatně pronajata městu Tachov, které ji tam dosud provozuje. Se souhlasem soudu oslovil správce radnici. "Zájem o školku mají, budeme jednat o ceně," uvedl Klíma.

Podle informací ČTK vyšetřuje české i zahraniční členy statutárních orgánů policie. Předmětem jsou údajně některé podivné transakce. "Provádíme šetření v podniku. Zatím nemá nikdo sděleno žádné obvinění," řekl pouze policejní vyšetřovatel Jiří Fikar. Česká policie už si podle informací ČTK dožádala v rámci mezinárodní pomoci německé občany ke svědecké výpovědi.

Podle správce byly veškeré nemovitosti podniku vyvedeny z jeho majetku už v 90. letech. Už v říjnu 2001 snížila firma základní jmění z původních 296 milionů o 207 milionů korun. "Veškerý movitý majetek byl prodán dražbami soudního exekutora," řekl Klíma. Poslední dražba byla letos 31. května.

Pohledávky dosáhnou stovek milionů korun. V současné době je přihlášeno téměř 130 subjektů, které po zkrachovalém podniku požadují zhruba půl miliardy korun. První přezkumné jednání by mohlo být v polovině ledna, kdy se ustaví věřitelský výbor. Konkurz potrvá zřejmě podle Klímy velmi dlouho vzhledem k vyšetřování i k tomu, že řada věřitelů se pronásleduje navzájem.

Strojplast, jehož téměř osmdesátiprocentním vlastníkem je od února 2000 německá společnost DK Industriebeteiligungs GmbH, plánoval ještě koncem roku 2002 stamilionové investice a chtěl se stát nejmodernějším výrobcem výlisků v ČR. Podnik měl v té době 370 zaměstnanců. V účetní závěrce, kterou firma zveřejnila v Obchodním věstníku naposledy v roce 2003, jsou tržby 430 milionů korun a nulový zisk.

Alfa Plastik je největším českým výrobcem plastových přepravních obalů pro potravinářství, farmacii a manipulaci s odpady. Firma, která měla loni 500 zaměstnanců, utržila téměř 650 milionů korun tržeb a zisk přesáhl 13 milionů korun. Většinovým vlastníkem je ostravská firma PAC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK