Vědí nájemníci, za co vlastně platí?

22.09.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Téměř každý nájemník obecního nebo družstevního bytu platí každý měsíc nájemné a sdružené inkaso plateb obyvatelstva

Téměř každý nájemník obecního nebo družstevního bytu platí každý měsíc nájemné a sdružené inkaso plateb obyvatelstva. Celá řada lidí bere platby automaticky a k tomu, aby se nad nimi zamyslela, je přinutí snad pouze zdražení některé z poskytovaných služe

b.

Co všechno ale nájemníci doopravdy platí a na jaké služby mají nárok? Každý uživatel obecního bytu obdrží od správce domu rozpis nájemného. V něm jsou jednotlivé platby rozepsán včetně finančních záloh, takže každý nájemník ví, kolik platí na jednotlivých položkách i kolik činí každý měsíc celkový nájem. Tento rozpis dostane uživatel vždy při změně jakékoliv z položek. V případě, že nájemník rozpis někam založí nebo jej ztratí, může si zažádat o vydání nového u správce domu.

Dle vyhlášky o nájemném

z bytů a úhradě za plnění poskytovaná s užíváním bytu je uživatel povinen uhradit každý měsíc vedle nájmu také zálohy na teplo, teplou a studenou vodu, osvětlení společných prostor, úklid domu, odvoz popelnic, společnou televizní anténu a v případě, že v domě je, také za výtah. Další peníze zaplatí nájemník za pronájem vany, klozetové mísy, vodovodních baterií a kuchyňské linky. Jednotlivé zálohy jsou obvykle rozpočítány na osobu.

Od záloh za užívání výtahu jsou podle vyhlášky osvobození nájemníci užívající byty do 2.

Nadzemního podlaží se započítává také přízemí, znamená to v praxi, že za výtah neplatí osoby bydlící v přízemí a v prvním patře. Ostatní nájemníci jsou povinni za užívání výtahu platit.

Zdroj: LN z 22. 9. 1999

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU