Elektrárna Dukovany letos převýší výrobní rekord

31.12.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 31. prosince (ČTK) - Jaderná elektrárna Dukovany na Třebíčsku letos dodá do sítě největší množství elektřiny ve své jedenadvacetileté historii. Produkce bloků v neděli po 06:00 poprvé převýšila hranici 14 miliard kilowatthodin (kWh), řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Dosavadní rekord z roku 2003, který činil 13,755 miliardy kWh, elektrárna letos překoná skoro o dvě procenta.

Letošní produkce Dukovan odpovídá roční spotřebě elektrického proudu všech domácností v republice, přiblížil Spilka. Elektrárna zvyšuje výrobu díky modernizaci zařízení; postupně tak stoupne výkon všech čtyř výrobních bloků. Proto se dá předpokládat, že v budoucnu padnou další výrobní rekordy, podotkl Spilka.

Elektrárenská společnost ČEZ za modernizaci Dukovan v posledních letech platí kolem 1,5 miliardy korun ročně. Loni elektrárna dodala do sítě 13,744 miliardy kWh. K vyrovnání rekordu tehdy chybělo šest hodin provozu.

Dukovany si i letos udrží prvenství v produkci elektrického proudu v zemi. Mladší jaderná elektrárna v jihočeském Temelíně má sice vyšší instalovaný výkon, ale brzdí ji technické problémy a odstávky. Její letošní výroba převýšila 11 miliard kWh. Celkem z obou elektráren pochází asi 31 procent veškeré elektřiny v Česku.

Elektrárna v Dukovanech během své existence zvýšila produkci elektřiny téměř šestkrát. Po spuštění štěpné reakce v prvním reaktoru před 21 lety vyrobila ročně 2,4 miliardy kWh. Proti roku 1988, kdy již pracovaly všechny čtyři výrobní bloky, je letošní objem vyrobené elektřiny vyšší skoro o pětinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK