Ceny pohonných hmot pokračovaly v poklesu i koncem roku

04.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. ledna (ČTK) - Pohonné hmoty u českých čerpacích stanic zlevňovaly i v závěru loňského a v prvních dnech letošního roku. Od minulého pátku 29. prosince do středy 3. ledna zlevnil litr Naturalu 95 o 14 haléřů, cena nafty klesla o 11 haléřů. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Natural 95 ve středu stál v průměru 27,37 Kč/litr a nafta 27,58 Kč/litr. Za zlevňováním podle analytiků stojí kombinace teplého počasí, které pomáhá snížit ceny ropy, a rekordně silné koruny k dolaru.

Benzin v tuzemsku plynule zlevňuje zhruba od poloviny letošního srpna, kdy litr stál průměrně 32 korun. Za naftu v té době motoristé platili zhruba 30 korun. Nejlevnější benzin mohou nyní tankovat motoristé v Ústeckém kraji, kde za litr Naturalu zaplatí v průměru 26,84 Kč.

Podle analytičky Markéty Šichtařové může benzin bez problémů zlevnit ještě o 30 až 40 haléřů. "Pozitivní vliv na ceny pohonných hmot bude trvat tak dlouho, jak dlouho vydrží silná koruna a teplé počasí," sdělila ČTK. Také Štěpán Pírko ze společnosti Colosseum soudí, že je možné očekávat další pokles, protože všechno zlevnění ve světě ještě tuzemské ceny nezohlednily.

Ceny ropy dnes pod tlakem teplého počasí na severovýchodě USA sestoupily pod hranici 57 dolarů za barel. Severomořská ropa Brent zlevnila až na 56,48 dolaru, což je nejníže od konce roku 2005.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK