MfD: Do Česka míří slovinská nábytkářská firma Lesnina

08.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. ledna (ČTK) - Největší obchodník s nábytkem v bývalé Jugoslávii, slovinská společnost Lesnina, plánuje podle Mladé fronty Dnes velkou expanzi v České republice. První obchody chce Lesnina v tuzemsku otevřít ve druhé polovině roku 2008, postupně jich chce mít až 60. Konkurovat chce především švédské společnosti Ikea a rakouské firmě Kika, jíž je podobná, píše MfD.

"Hledáme třetí trh a proto plánujeme vstup do Česka," řekl MfD šéf obchodů Lesnina Bojan Papič. Dnes Lesnina provozuje ve Slovinsku 23 obchodů a dalších 13 v Chorvatsku. Třetí zemí mělo být podle Papiče původně Srbsko, ale kvůli menší administrativě prý dostala přednost střední Evropa.

První obchod v Česku chce Lesnina podle deníku otevřít v Praze-Průhonicích, další by měl být v Brně. V dalších letech plánuje Lesnina v hlavním městě ještě jeden obchod a po dalších místech se bude poohlížet ve městech jako je Olomouc či Hradec Králové.

Obchody Lesnina ve Slovinsku podle MfD typově připomínají prodejny Ikea či Kika a to jak svou velikostí, tak sortimentem. "My jsme podobnější Kice," řekl MfD Papič. Ikea je podle něho orientována na mladší, vzdělanější klientelu, zatímco on a Kika na střední třídu. "Máme i diskontní část obchodu pro lidi, co nechtějí moc utratit," řekl MfD.

Papič podle svých slov už kontaktoval některé dodavatele v Česku, aby s nimi mohl spolupracovat. Jinak je jeho sortiment hodně různorodý, z více zemí, prodává i pod několika vlastními značkami jako to dělá třeba Tesco či Ahold, poznamenává MfD.

Konkurence na českém trhu se Papič nebojí. V Praze-Průhonicích bude otevírat obchod nedaleko Kiky. "To je úmyslný krok. Lidi nechtějí cestovat, když si chtějí vybrat," řekl MfD.

Lesnina je společnost, která začala s nábytkem podnikat před 51 lety. S rozpadem Jugoslávie ale většinu prodejen ztratila. Dnes ji vlastní z 53 procent nejrůznější bankovní a investiční fondy, 16 procent mají manažeři včetně Papiče. Čtvrtinový podíl v Lesnině má stát, což je obvyklé pro skoro každou větší slovinskou firmu. Podle informací slovinských médií manažeři usilují o zvýšení svého podílu a koupi celé firmy. Lesnina očekává za loňský rok tržby 3,8 miliardy korun. Zisk společnosti, která ve Slovinsku ovládá třetinu trhu s nábytkem, se pohybuje okolo deseti procent tržeb, loni byl téměř 300 milionů korun, píše Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK