Hlavní vlna výprodeje v Německu přijde teprve příští týden

23.01.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. ledna (zpravodaj ČTK) - Hlavní vlna zimního výprodeje čeká Německo teprve příští týden. I přes četné povánoční slevy německá média zjistila, že obchodníci dosud "sedí" na značném množství zásob, u nichž rapidně uvolní ceny od posledního lednového pondělí. K tomuto kroku přispívá i vpád zimního počasí do střední Evropy a příležitost zbavit se rychle zásob, které se neprodaly kvůli dlouho trvající teplé zimě.

Německý obchod zároveň neopouští tradici, na kterou byli Němci navyklí po předchozí desetiletí. Do roku 2004 totiž platil zákon, že sezonní výprodeje smějí začít až poslední pondělí v lednu nebo červenci. Lidé o těchto datech brávali obchody útokem. I přes zrušení restriktivního zákona si však obchodníci nechávají značnou část zboží, aby vyhověli letitému návyku.

"Studené počasí rozehřeje výprodej," soudí šéf svazu německého maloobchodu Hubertus Pellengahr. Zájem podle něj bude na úvod neoficiálního výprodeje hlavně o zimní oblečení, obuv či sportovní výbavu na lyže. Slevy nabízené v minulých týdnech se rozšíří a prohloubí, uchází se maloobchod o přízeň zákazníků. "Hodně si slibujeme od menších měst a obcí," říká Pellengahr.

Rozptyluje zároveň obavy, že v únoru obchodníci přece jen zdraží kvůli vyšší dani z přidané hodnoty, která od 1. ledna v Německu vzrostla ze 16 na 19 procent. Mnohé obchodní řetězce ale po Vánocích spíše zlevňovaly. "Cenový šok nenastane ani v únoru," slibuje Pellengahr.

Dobré obchody při výprodeji si tradičně slibují i němečtí obchodníci v pohraničí s Českem a Polskem. I když se v obou zemích nabídka neustále rozšiřuje, stále ještě rozsáhlá německá síť nabízí širší sortiment a zejména u značkového zboží o poznání nižší ceny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK