Burza získala povolení pro obchod s elektrickou energií

01.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. února (ČTK) - Energetická burza Praha získala povolení pro obchodování elektřiny. Licenci jí udělilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Nová burza by měla zprůhlednit tvorbu cen proudu, se zahájením obchodování s elektřinou se počítá zhruba v červnu. Oznámil to mluvčí Burzy cenných papírů Praha, která energetickou burzu založila, Jiří Kovařík.

Základna pro obchodování s elektřinou bude odvozena ze systémů pro obchodování s cennými papíry, které burza provozuje téměř 15 let. Nový trh bude nabízet obchodování s elektřinou v podobě termínových derivátů, které se již nyní aktivně obchodují mimo burzy přes prostředníky v Londýně a Frankfurtu.

Dosavadní způsob tvorby cen elektřiny byl mnohdy kritizován pro svoji neprůhlednost a zejména pro malé procento celkového objemu tuzemské produkce elektřiny, které bylo obchodováno. Podle předchozích informací by se na burze mělo obchodovat s elektřinou státem ovládané společnosti ČEZ a trh by mohly využívat i německé energetické koncerny RWE a E.ON.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK