De Beers loni vytvořil rekordní produkci diamantů

09.02.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Johannesburg 9. února (ČTK) - Největší světový producent diamantů De Beers z Jihoafrické republiky loni vytvořil rekordní produkci kamenů. Zvýšil ji o 4,1 procenta na 51 milionů karátů hlavně díky těžbě v Botswaně. De Beers s tím ale uvedl, že mu klesly tržby za neopracované kameny kvůli nižším dodávkám diamantů z Ruska.

Společný podnik De Beersu v Botswaně zvýšil produkci o 7,5 procenta na historické maximum 34,3 milionu karátů. Země má nejvyšší roční hodnotu vytěžených diamantů na světě.

De Beers loni utržil za neopracované diamanty 6,15 miliardy dolarů, což proti předchozímu roku znamená pokles o šest procent. V letošním roce by mohly tržby za diamanty opět klesnout právě kvůli nižšímu zásobování.

Letos poznamená tržby marketingové divize Diamond Trading Company (DTC) zejména protimonopolní dohoda s evropskými regulátory. De Beers podle ní postupně přestává distribuovat ruské diamanty. Skupina De Beers jako celek ale bude od konce třetího čtvrtletí využívat nové zdroje kamenů.

V rámci dohody s EU klesnou De Beersu nákupy neopracovaných diamantů od ruské Alrosy z loňských 600 milionů dolarů na letošních 500 milionů. V příštím roce bude smět jihoafrický gigant nakoupit ruské kameny za 400 milionů dolarů a v roce 2009 už mu to smlouva s evropskými regulátory nedovolí vůbec kvůli obavám z příliš silné pozice na trhu.

De Beers patří ze 45 procent těžební skupině Anglo American Plc. Pokles tržeb De Beersu analytici očekávali, překvapil je ale jeho nižší příspěvek do výsledků koncernu Anglo American. Předloni to bylo 430 milionů dolarů a loni 227 milionů, když analytici očekávali 380 milionů dolarů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK