Co týden dal?

02.03.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Od příštího měsíce si domácnosti za plyn připlatí, na český telekomunikační trh vstupuje U:fon, podnikatelé se musí vypořádat s miliardovou administrativní zátěží, schyluje se k obří elektrárenské akvizici, eurozóna se zřejmě rozroste o dalšího člena. To jsou jen některé z finančních zajímavostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Eurozóna se od příštího roku možná rozroste o dalšího člena. Ostrovní stát Malta, který spolu s Českou republikou a dalšími osmi zeměmi vstoupil v květnu 2004 do Evropské unie, požádal o vstup do eurozóny. Podle maltského premiéra země splňuje podmínky ke vstupu.
  • Americký Wal-Mart Stores, největší maloobchodní řetězec světa, koupil 35 procent akcií čínského rivala Bounteous. Ačkoliv cena, za kterou Američané podíl koupili, nebyla zveřejněna, spekuluje se o jedné miliardě dolarů (téměř 22 miliard Kč).
  • Jeden z největších výrobců letadel v Evropě, společnost Airbus, se chystá zrušit během následujících čtyř let 10.000 pracovních míst. Na tomto plánovaném restrukturalizačním opatření se podepsalo zpoždění výroby nového obřího dopravního letadla A380 a negativní dopad slabého dolaru.
  • Podle předpokladů evropských zaměstnavatelů by se v zemích Evropské unie měl do roku 2008 zvýšit počet pracovních míst o 8,6 milionu. Zveřejnila to největší evropská zaměstnavatelská konfederace BUSINESSEUROPE.
  • Fondy soukromého kapitálu Kohlberg Kravis Roberts & Co a Texas Pacific mají v plánu převzít americkou elektrárenskou společnost TXU. Jedna z největších akvizic svého druhu přijde na 44 miliard dolarů. Díky své velikosti však transakce možná neprojde u regulačních orgánů.
  • Mezinárodní investice do nemovitostí v Evropě v loňském roce vzrostly zhruba o pětinu, když dosáhly objemu 180 miliard eur (pět bilionů korun). Největší aktivitu vykazovaly především američtí a australští investoři.
  • Podle šéfa ukrajinské centrální banky Petra Porošenka, který byl do čela rady jmenován minulý týden, by Ukrajina mohla v příštích dvou letech zavést volný kurz domácí měny. Zhruba již dva roky centrální banka udržuje pomocí intervencí kurz ukrajinské hřivny v rozpětí 5,00 až 5,06 hřivny za dolar.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Nenechávejte vše na poslední chvíli a připravte se na využití daňové úlevy za rok 2007 již nyní! Sjednejte si co nejdříve penzijní připojištění se státním příspěvkem a začněte spořit dle sjednaných podmínek. K uplatnění maximální daňové úlevy je nutné vložit na penzijní připojištění mimořádnou úložku v takové výši, aby celková zaplacená suma za rok 2007 činila 18 000 Kč. Pak si od základu daně z příjmu za rok 2007 můžete odečíst celých 12 000 Kč. S penzijním připojištěním získáte nejen příspěvek od státu a slevu na daních, ale od nás navíc odměnu až 800 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Domácnosti si za plyn připlatí, firmy naopak ušetří. Od 1. dubna společnost RWE Transgas zvýší ceny plynu domácnostem v průměru o 1,17 procent, což se projeví měsíčním zvýšením plateb zhruba o deset korun. Naopak velkoodběratelům cena klesne o 0,36 procent.
  • Zejména stárnutí populace, ale také odliv dělníků na západ od českých hranic, způsobí v tuzemsku nedostatek pracovní síly. Podle studie nizozemské společnosti SEO bude v ČR v roce 2050 chybět celkem 1,5 milionu pracovníků.
  • Každý třetí občan v Česku má uzavřeno penzijní připojištění. Podle údajů ministerstva financí počet penzijně připojištěných občanů dosáhl koncem loňského roku 3,594 milionu, což proti stavu ke konci roku 2005 představovalo nárůst o 314.000.
  • Kyperská společnost Goldenfrazil, jeden z menšinových akcionářů Unipetrolu, chce po představenstvu firmy náhradu škody téměř 352 milionů korun. Důvod? Vedení poškodilo Unipetrol prodejem neratovické Spolany, když ji polské chemičce Anwil nechalo za 640 milionů korun. Podle kyperské firmy mohlo představenstvo Spolanu prodat za téměř miliardu korun.
  • Ve druhém ročníku ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek, ve které hlasovalo přes 20.000 respondentů, zvítězil poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky (37,5 %) těsně před poplatkem za vedení běžného účtu (37,0 %).
  • Administrativní zátěž českých podnikatelů činí nejméně 86,38 miliardy korun ročně. Žebříčku zátěže "vévodí" se zhruba 20 miliardami (23 %) ministerstvo práce a sociálních věcí, následováno ministerstvem zemědělství (22 %) a zdravotnictví (20 %). S odvoláním na analýzu připravenou vládními úředníky to uvedl týdeník Profit.
  • Největší tuzemské bankovní domy dosáhly rekordních zisků. Česká spořitelna, která má nejvíce klientů, loni meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 13,7 procenta na rekordních 10,39 miliardy korun, Komerční banka zaznamenala zisk ve výši 9,12 miliardy Kč.
  • Dosavadní tři mobilní operátoři působící v tuzemsku dostanou dalšího konkurenta. Nový mobilní operátor, který začne působit v České republice v průběhu léta, se bude jmenovat U:fon. Plného pokrytí území republiky má dosáhnout do konce letošního roku.
  • Německá banka Berlin Hyp hodlá vstoupit na tuzemský hypoteční trh. V průběhu léta plánuje otevřít kancelář v Praze, která by měla být jednou ze čtyř poboček banky mimo Německo. Důvodem vstupu německého subjektu je vysoká nasycenost domácího trhu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 
Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pokud patříte mezi osoby samostatně výdělečně činné, pak kromě daňového přiznání byste neměli zapomenout ani na Přehledy o příjmech a výdajích. V sekci Daně jsou k dispozici tiskopisy, které vám pomohou s výpočty.
  • Světová poptávka po kukuřici v poslední době roste, což se odráží i na její ceně. A právě kukuřici se věnuje nový Maxův tip, který si můžete přečíst v sekci Kapitálový trh. Pokud vás zajímá, jaké jsou vyhlídky na další období, přečtěte si názory odborníků ze společnosti Colosseum.
  • Pokud máte zájem o obchodování na kapitálových trzích, ke vstupu na něj vám pomohou investiční společnosti a licencovaní obchodníci s cennými papíry. Kontaktní údaje na některého z nich najdete v našich investičních seznamech.
  • Zajímáte se o investiční certifikáty a jiné moderní finanční produkty? Pak právě vám je určen časopis ZertifikateJournal od finančního odborníka Martina Svobody plný analýz, dotazů a rozhovorů. Co bylo obsahem aktuálního, v pořadí pátého čísla, se dozvíte v investiční sekci Certifikáty. Navíc vám nabízíme i bezplatný odběr tohoto časopisu.

 
Fintriky

Máme tu březen, který není pouze měsícem knihy, ale pro mnohé představuje povinnost vyplnit a následně podat daňové přiznání. Termín odevzdání se nezadržitelně blíží, a proto jsme se i tento týden věnovali v naší pravidelné rubrice finančních rad, tipů a triků daňové problematice. V pondělí jste si mohli přečíst, jak uplatnit společné zdanění manželů, úterní fintrik jsme věnovali příjmům ze zahraničí, středa patřila přehledům sociálního a zdravotního pojištění, ve čtvrtek jsme se zaměřili na to, jak získat a podat daňové přiznání a tématem pátečního fintriku bylo oddálení daňové povinnosti a sankce za její případné nesplnění.

Podáváte daňové přiznání a nevíte si s něčím rady? Pak sledujte náš Daňový speciál 2007! 

Anketa

Družstevní záložny mají na našem finančním trhu velice těžkou pozici. Krachy řady záložen z let minulých stále vzbuzují nedůvěru v očích české veřejnosti, a proto musí bojovat o přízeň klientů. Přitom po změně legislativy jsou kampeličky takřka stejně bezpečné jako banky a svým klientům rozhodně mají co nabídnout. Právě na družstevní záložny, resp. důvěru v ně, jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Výsledky jsou naprosto vyrovnané.

  • Dnes už není důvod se jich obávat - 51 %
  • Mám k nim stále značnou nedůvěru - 49 %

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum