ČEZ: Restrukturalizace přinesla stamilionové úspory

05.04.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. dubna (ČTK) - Elektrárenská skupina ČEZ v loňském roce díky majetkové a personální restrukturalizaci vykázala hrubou úsporu nákladů kolem jedné miliardy korun, což je více, než vedení ČEZ ve svých plánech předpokládalo. Uvedla to dnes firma na tiskové konferenci. Část loňských úspor ale pohltily transformační náklady, které obnášely zhruba 300 milionů korun. Pomocí transformace, která byla zahájena v roce 2004, chce skupina ČEZ do roku 2008 v nákladech ušetřit celkově více než pět miliard korun v porovnání se stavem v roce 2003.

"Loni byly dosaženy hrubé úspory nákladů ve výši téměř jedné miliardy korun, a byl tak překročen plán hrubých úspor nákladů na rok 2005," řekl ředitel divize Distribuce ČEZ Tomáš Pleskač. Letošní hrubá úspora nákladů skupiny ČEZ by podle něj měla vzrůst na 1,4 miliardy korun a v roce 2008 by se měla pohybovat mezi 2,5 až třemi miliardami korun.

Skupina ČEZ loni dokončila hlavní část plánované transformace. "Díky urychlení hlavních transformačních kroků vzniklo postupně od května 2004 v rámci nového business modelu deset společností a hodnota převedeného dlouhodobého majetku dosáhla loni v přeceněné hodnotě 68 miliard korun," uvedl Pleskač. Kromě úspor nákladů společnost ČEZ úpravy provádí také kvůli tomu, že zákon od majitelů distribučních firem požaduje oddělení aktiv, které se zaměřují na distribuci a prodej.

Skupině ČEZ loni podle předběžných neauditovaných výsledků vzrostl čistý zisk o 56 procent na 22,3 miliardy korun. Samotné společnosti ČEZ se v loňském roce zvýšil neauditovaný čistý zisk o 70 procent na rekordních 17,6 miliardy korun. Firma ČEZ byla loni nejziskovějším českým podnikem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK