Nové financování bydlení České spořitelny, a.s.

22.01.1999 | ,
BYDLENÍ


Tisková zpráva Česká spořitelna a.s.
Centrála v Praze

Úsek hypotéky

ZPRÁVA PRO TISK
Česká spořitelna o krok napřed

Česká spořitelna začala poskytovat hypoteční úvěry na základě povolení České národní banky koncem roku 1995. V oblasti financování bydlení byla aktivní již dříve, když od roku 1994 poskytovala dlouhodobé úvěry na nemovitý majetek pro fyzické osoby. Během roku 1996 si Česká spořitelna vybudovala pevné místo na trhu hypotečních úvěrů a na základě prvotních analýz se předpokládal výrazný nárůst poskytnutých hypotečních úvěrů.

Rok 1997 nepřinesl tolik očekávaný masivní rozjezd v oblasti financování vlastnického bydlení prostřednictvím hypotéčních úvěrů, a to zejména díky vysokým cenám nemovitostí, vysokým úrokovým sazbám a pozdržení možnosti měsíčně snižovat základ daně z příjmů o úrok z hypotéčního úvěru.

V letošním roce se situace zásadně nezměnila, nadále přetrvává nárůst cen nemovitostí a ve stavebnictví, vzhledem ke snížení růstu příjmů obyvatelstva a zvýšení výdajů, nezbývá mnoho prostoru v rodinných rozpočtech pro dlouhodobé financování vlastnického bydlení. I přes tyto nepříznivé podmínky dochází k neustálému nárůstu poskytnutých hypotečních úvěrů. V současné době je snahou většiny bank na tomto úzkém trhu, nabídnout potencionální klientele službu (produkt), který by umožnil uspořit vlastní prostředky klienta a maximálně využít dostupné formy státní podpory na bydlení. Nyní přichází Česká spořitelna a.s., společně s ČS – stavební spořitelnou a.s., na trh financování bydlení s novou kombinací hypotečního úvěru a stavebního spoření pod názvem “Hypoteční úvěr s revolvingovým stavebním spořením”.


Banka pro život

Česká spořitelna, a.s., na konci roku 1997 uzavřela 2 618 smluv hypotečních úvěrů v celkovém objemu 3 798 mil. Kč a dosáhla 32,6% podílu hypotéčních bank na celkovém počtu bytů pořizovaných prostřednictvím hypotéčnímu úvěru.

K 30.6.1998 (I. Pololetí) evidovala Česká spořitelna 3 315 smluv hypotečních úvěrů v celkovém objemu 5 092 mil. Kč. Průměrná výše poskytnutého hypotečního úvěru dosahovala 1 536 tisíc Kč.

Aktuální stav (k 31.10.1998) uzavřených smluv hypotečních úvěrů je 3 700 v celkovém objemu 5 894 mil. Kč. Na bytové účely připadá podstatná většina všech poskytnutých peněžních prostředků (3 644 smluv, 1 870 pořizovaných bytů), což jen dokládá platnost firemního sloganu, že Česká spořitelna je bankou pro život.

Úvěr a spoření - nejvýhodnější kombinace

Česká spořitelna poskytuje klasické služby v oblasti financování bydlení, nejen pro fyzické a právnické osoby, ale i pro města a obce. Klienti mohou využít nabídku hypotečních úvěrů (klasický, stavební), doplňkové úvěry, kombinované úvěry a stavební úvěry právnickým osobám. Tato nabídka, doplněná o další služby finanční skupiny České spořitelny (pojištění, poradenství, nabídka nemovitostí, stavební spoření), představuje komplexní balíček nástrojů, který umožňuje řešit veškeré možné požadavky klienta nejen na financování jeho investičního záměru (vlastnické bydlení, rekonstrukce atd.).

Již v závěru loňského roku avizovala Česká spořitelna přípravu nových forem hypotéčních úvěrů, které by měly řešit stávající nejpalčivější problémy v této oblasti - malou dostupnost a úsporu vlastních finančních prostředků klienta.

Novinka, kterou připravila Česká spořitelna ve spolupráci s ČS – stavební spořitelnou, představuje v nabídce financování bydlení možnost jak maximálně uspořit vlastní prostředky klienta a v plné míře využít všech výhod hypotečního úvěru a stavebního spoření.

Aktuální nabídka České spořitelny (úrokové sazby platné od 13.11.1998)

  • hypoteční úvěr (klasický) : úroková sazba od 10,0 % p.a. (bez započtení státní podpory ve výši 4 %)
  • hypoteční úvěr (stavební) : úroková sazba od 10,4 % p.a. (bez započtení státní podpory)
  • doplňkový úvěr : úroková sazba od 12,0 % p.a.
  • stavební úvěr (pro právnické osoby) : úroková sazba od 12,5 % p.a.
  • kombinovaný úvěr “Financování z jedné ruky” (společná kombinace hypotečního úvěru s úvěrem ze stavebního spoření).

Výhody financování bydlení prostřednictvím hypotečních úvěrů
  • okamžitý nákup nemovitosti v současných cenách bez nutnosti dlouhodobého spoření
  • dlouhá doba splatnosti úvěru snižuje pravidelné zatížení rodinného rozpočtu
  • výrazná úspora vlastních finančních prostředků vzhledem k využití všech forem státní podpory
  • odepisování úroků hypotečního úvěru z daňového základu
  • u občanů s příjmem ze závislé činnosti (zaměstnanci) možnost snížení daňového základu o úroky z hypotečního úvěru již v pravidelných měsíčních zálohách na daň z příjmů
  • možnost využití neměnné pevné úrokové sazby (1 rok nebo 5 let)
  • státní podpora (dotace úrokové sazby) po celou dobu splatnosti úvěru, nyní ve výši 4 %.

Informace o nabídce České spořitelny v oblasti financování bydlení jsou k dispozici na všech pobočkách České spořitelny. Hypoteční úvěry poskytuje 95 poboček po celé České republice.

Informace o novince České spořitelny k dispozici také na Internetu: www.csas.cz, www.finance.cz, e-mail: fiser@traveller.cz

V Praze dne 10.11.1998

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ