Programy podpory malého a středního podnikání pro rok 1999

08.02.1999 | ,
MAKRODATA A EU


Programy podpory malého a středního podnikání pro rok 1999 Programy podpory malého a středního podnikání pro rok 1999

 

PLOŠNÉ PROGRAMY

  1. Záruka - program cenově zvýhodněných záruk - program je určen především kapitálově slabým malým a středním podnikatelům. O zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt s počtem zaměstnanců menším než 250 osob v době požádání. Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům cenově zvýhodněnou záruku za bankovní úvěr či leasing, určené k realizaci podnikatelského projektu. Výše cenového zvýhodnění může činit až 9% p.a. po celou dobu poskytování záruky. Cenově zvýhodněná záruka může být poskytnuta pouze k úvěru či leasingové smlouvě na podnikatelský projekt s prokazatelnou návratností a se zajištěním odpovídajícím rizikovosti projektu.
  2.  

  3. Kredit - program úvěrů pro malé podnikatele - program je určen pro podnikatelské subjekty s počtem zaměstnanců menším než 50 osob v době požádání. Úvěr může být poskytnut až do výše 7 mil. Kč, doba splatnosti do 6 let, úroková sazba je 10% p.a. po celou dobu splatnosti úvěru. Program musí splňovat alespoň jedno z kritérií.
    1. vytvoření nových pracovních míst
    2. zaměstnávání občanů se sníženou pracovní schopností
    3. ekologický přínos vyplývající z realizace projektu
    4. zvýšení exportní výkonnosti firmy
    5. používání progresivní technologie
    6. výroba prostředků zdravotnické techniky pro zdravotně postižené občany
 
  1. Trh - program podpory malých a středních podnikatelů - o zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt se sídlem v České republice s počtem zaměstnanců menším než 250 osob v době požádání. Druhy podpory:
    1. příspěvek na úhradu úroků - program umožní poskytnou podnikatelským subjektům finanční příspěvek k úvěru určenému na realizaci podnikatelského projektu ve výši 7% p.a. z bankovního úvěru, 3% p.a. úroku v případě současné účasti v programech Region nebo Vesnice. Celková výše příspěvku nesmí přesáhnout 5,0 mil. Kč u příspěvku ve výši 7% p.a., 2,0 mil. Kč u příspěvku ve výši 3% p.a.
    2. příspěvek na získání certifikátu - program umožní poskytnou podnikatelským subjektům příspěvek - dotaci na certifikaci podle norem souboru ČSN ISO 9 000 nebo ČSN ISO 14 000, příp. zavedení programu EMAS - ve výši 50% nákladů na poplatek za vydání certifikátu a nákladů za odborné poradenské služby v souvislosti s certifikací. Maximální výše příspěvku je 200 tisíc Kč, vyplácí se jednorázově až po získání certifikátu.
 
  1. Kapitál - program podpory malých a středních podnikatelů poskytováním záruk investorům rizikového a rozvojového kapitálu - program je určen malým a středním podnikům. O zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt s počtem zaměstnanců menším než 250 osob v době požádání. Investory kapitálových vstupů mohou být pro účely tohoto programu subjekty se sídlem na území České republiky, s nimiž ČMZRB uzavřela dohodu o spolupráci. Druhy podpory:
    1. bankovní záruka za kapitálový vstup - program umožní poskytnout bankovní záruku až do výše 70% kapitálového vstupu, maximálně 15 mil. Kč pro jednotlivý případ. Doba ručení může činit nejdéle 5 let od data vystavení záruky. Za kapitálový vstup se pro účely programu považuje - nákup nebo úpis akcií, získání obchodního podílu v podniku žadatele, vklad tichého společníka úvěr poskytnutý příjemci kapitálu, nezajištěný majetkem příjemce kapitálu. O poskytnutí bankovní záruky žádá budoucí příjemce kapitálového vstupu.
    2. finanční příspěvek na náklady spojené s přípravou kapitálového vstupu - příspěvek může činit až 3% z objemu zaručovaného kapitálového vstupu, maximálně však 250 000 Kč na jeden kapitálový vstup. Příspěvek se vyplácí jednorázově po uzavření smlouvy o kapitálovém vstupu na základě žádosti, jejíž součástí budou doklady o skutečných nákladech externích služeb, spojených s přípravou kapitálového vstupu. O poskytnutí může požádat investor.
Subjekt, který je příjemcem kapitálového vstupu musí pro účely tohoto programu dosahovat převažující část svých tržeb (minimálně 50%) z činnosti mající charakter průmyslové, stavební nebo řemeslné výroby, obchodu a služeb včetně zdravotnických. Cena záruky nepřesáhne 1,5%, v případě jednoleté a kratší 0,75% objemu poskytnuté záruky.

 

REGIONÁLNÍ PROGRAMY

  1. Region - program podpory malého podnikání ve vybraných regionech - o zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt s počtem zaměstnanců menším než 50 osob v době podání žádosti, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj záměr na území strukturálně postižených a hospodářsky slabých regionů a jehož sídlo je v některém regionů. Program umožní podnikatelským subjektům podnikajícím v:
    1. ve strukturálně postižených regionech finanční příspěvek ve výši 9% úroku z bankovního úvěru určeného k realizaci podnikatelského projektu
    2. v hospodářsky slabých regionech finanční příspěvek ve výši 7% úroku z bankovního úvěru určeného k realizaci podnikatelského projektu
Program zajišťuje podporu podnikatelských aktivit pouze ve vybraných regionech, vymezených územím okresů:

Strukturálně postižené regiony
Děčín
Chomutov
Karviná
Kladno
Most
Ostrava
Teplice
Přerov

Hospodářsky slabé regiony
Bruntál
Břeclav
Český Krumlov
Jeseník
Klatovy
Louny
Prachatice
Tachov
Třebíč
Znojmo

Neopomenutelnou podmínkou je vytvoření alespoň dvou trvalých pracovních míst do jednoho roku po podpisu smlouvy o podpoře. Podporovány jsou pouze investičně zaměřené úvěry. Maximální výše podporovaného úvěru činí 20 mil. Kč. Při vyšším úvěru se příspěvek počítá pouze z části 20 mil. Kč. Při úvěru na 10 mil. Kč je nutné vytvořit alespoň 5 pracovních míst.

 

  1. Vesnice - program podpory malého a středního podnikání v obcích do 1999 obyvatel - o zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území obce s počtem do 1999 obyvatel včetně a v obci Milovice a ve vojenském prostoru Mladá. Žadatel musí mít sídlo v obci realizace projektu. Počet zaměstnanců musí být menší než 250 osob v době podání žádosti. Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům finanční příspěvek ve výši 6% úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu. Neopomenutelnou podmínkou je vytvoření alespoň dvou trvalých pracovních míst do jednoho roku po podpisu smlouvy o podpoře. Podporovány jsou pouze investičně zaměřené úvěry. Maximální výše podporovaného úvěru činí 20 mil. Kč. Při vyšším úvěru se příspěvek počítá pouze z části 20 mil. Kč. Při úvěru na 10 mil. Kč je nutné vytvořit alespoň 10 nových pracovních míst před každou výplatou příspěvku.
  2.  

  3. Preference - program úvěrů pro malé podnikatele na území strukturálně postižených okresů - o zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt se sídlem na území České republiky, a počtem zaměstnanců menším než 25 osob v době podání žádosti, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území strukturálně postižených regionů. Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům úvěr na realizaci podnikatelského záměru. Úvěr může být poskytnut až do výše 5 mil. Kč, doba splatnosti úvěru je do 6 let. Úroková sazba činí 8% p.a. po celou dobu splácení úvěru. Podmínkou je vytvoření alespoň dvou trvalých pracovních míst do jednoho roku po podpisu smlouvy o podpoře.
  4.  

  5. Regenerace - o zařazení do programu může požádat jakýkoliv podnikatelský subjekt s počtem zaměstnanců menším než 50 osob v době podání žádosti, který realizuje nebo hodlá realizovat svůj podnikatelský záměr na území městských památkových rezervací (MPR), památkových rezervací vesnického typu, městských památkových zón (MPZ) a památkových zón vesnického typu v České republice a v objektech zapsaných v Ústředním seznamu kulturních památek České republiky. Program umožní poskytnout podnikatelským subjektům příspěvek ve výši 3 procentního úroku z bankovního úvěru určeného na realizaci podnikatelského projektu. Rozhodujícím kritériem je soulad podnikatelského záměru s městským programem regenerace MPR a MPZ nebo s Programem obnovy vesnice.

Autor článku

Články ze sekce: MAKRODATA A EU