Nesypte zrní červenému kohoutovi

30.10.2007 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Komíny pivovaru z Hrabalových Postřižin byly evidentně postaveny ještě z klasických pálených cihel. Dnes jsou však tradiční materiály při výstavbě této důležité součásti domu nahrazovány moderními komínovými systémy, o jejichž kvalitě není třeba pochybovat. Konstrukce komínu z těchto stavebních prvků by zcela jistě na svém vrcholu také udržela paní Sládkovou, její funkce je však méně poetická – musí splňovat základní technické a bezpečnostní parametry pro výstavbu komínů, bez nichž by byl provoz tepelného spotřebiče paliv nemožný.


Optimální komín rozhoduje nejen o bezpečném provozu celého otopného systému, ale také o účinnosti a ekonomice vytápění a přispívá, ne-li zajišťuje, ke komfortu moderního bydlení. Přestože se můžete rozhodnout pro způsob vytápění, pro nějž nebude nutné komín pro odvod spalin budovat, není výjimkou, že si majitelé domu chtějí později pořídit krb či krbová kamna a výstavbě komínu se nevyhnou. Proto je dobré se všechny možnosti využití komínu zvážit již ve fázi projektování nového domu a s přihlédnutí k nim zvolit vhodný komín.

Funkce komínu
Už od dob, kdy naši předkové zkrotili oheň a přenesli jej do svých domovů, je funkce komínu známá. Prostřednictvím komínových průduchů zajišťuje odvod zplodin vznikajících při spalování od zdroje tepla a následně do ovzduší. Při správném návrhu a provedení zvyšuje účinnost tepelného spotřebiče paliv, prodlužuje jeho životnost, a šetří náklady na vytápění. Regulerní komíny rovněž zabraňují znečišťování střechy, na jejíž případnou opravu či údržbu bychom museli vynaložit další finanční prostředky. V neposlední řadě může jeho konstrukce, například přidružená svislá větrací šachta, plnit funkci odvětrávání sklepů, kuchyně, WC, nebo koupelny.

Dnešní podoba komínů
Komíny můžeme rozdělit podle mnoha hledisek: velikosti, tvaru průduchu, počtu průduchů, paliva, či polohy ke svislým nosným konstrukcím. Legislativně jsou komíny rozděleny v ČSN EN 1443, která je klasifikuje na základě teplotní třídy, tlakové třídy, odolnosti proti působení kondenzátu a korozi, a dalších parametrů. Pro základní orientaci však vystačíme s rozdělením podle technologie výroby, která je rozčleňuje na komíny z  tradičních cihel nebo tvárnic, monolitické betonové komíny typické pro průmyslové objekty, dále na montované komíny z jednotlivých kvádrů, nebo komíny stavebnicové. Tradiční vyzdívání komínů je v dnešní době nahrazeno speciálně vyráběnými díly a příslušenstvím nebo ve většině případů tak zvanými komínovými systémy. Při využití jednotlivých dílů může být komín budován z jednotlivých komponentů od různých výrobců. Takové komíny pak sice mohou splňovat svůj účel, ale nemusí správně plnit svoji funkci. Díly od jednotlivých dodavatelů nemusejí být zcela kompatibilní a jejich využití selhává (například těsnění komínových dvířek a podobně). Naproti tomu komínové systémy jsou složeny z dílců, které zajišťují snadnou a rychlou montáž a bezproblémovou funkci.

Vlastnosti materiálů
Kromě zajištění požární bezpečnosti (například odolnost při vyhoření sazí) bychom měli při výběru stavebních dílů na stavbu komínu hledět na jejich odolnost vůči agresivnímu kondenzátu, který se při spalování paliv na vnitřních stěnách komínového průduchu tvoří a může ohrozit konstrukci celého komínu. Jednovrstvá konstrukce komínů z pálených cihel kondenzát vstřebala do komínového pláště, což jeho vlastnosti zhoršovalo. Dnešní nenasákavé keramické komínové systémy tuto vlastnost nemají. Proto je kondenzát společně s vodou, která do komína může zapršet, sváděn do paty komínu a odtud odváděn například do kanalizace. Kvalitu keramických vložek vyhodnocujeme právě vzhledem k jejich nenasákavosti a  nepropustnosti v kombinaci s odolností vůči teplotním změnám. Tyto vlastnosti totiž umožňují keramické vložky využít pro spalování pevných, kapalných i plynných paliv a navíc prodlužují životnost komínové konstrukce. Dalšími vlastnosti, které by měly vícevrstevné komínové konstrukce splňovat, je plynotěsnost a schopnost rychlého dosažení provozní teploty a jejího následného udržování.

Který zvolit?
Optimální komín bychom měli zvolit v závislosti na zvoleném způsobu nebo způsobech vytápění, tedy podle tepelného spotřebiče, který bude na komín napojen. Pro běžného uživatele má při výstavbě nového domu velkou výhodu univerzální komín, respektive komínový systém, který je možné použít pro otopný systém na pevná, kapalná, i plynná paliva. K univerzálnosti komínového systému je však třeba přistoupit z několika dalších hledisek. Univerzální komín splňuje v rámci předepsaných norem minimálně dvojí zatřídění – komín odolný vůči vlhkosti a komín odolný při vyhoření sazí. Navíc musí být dnes takový komín certifikován podle evropských norem a výrobce musí doložit prohlášení o shodě. Pro zatřídění komínu do univerzální skupiny musí výrobce také prokázat zatřídění komínu do teplotní třídy T 400 nebo vyšší, odolnost vůči kondenzátu W (parametr pro spotřebiče paliv při vlhkém provozu) v kombinaci s korozní třídou 2 (určená pro spalování topných olejů s obsahem síry do 0,2 % a přírodní dřevo), odolnost při vyhoření G v kombinaci s korozní třídou 3.

Jasno kolem spotřebiče
Ekonomické ukazatele, jako je účinnost spalování a spotřeba paliva jsou v přímé závislosti na tahu komínu. Ten by měl být nimenzován v návaznosti na plánovaný výkon instalovaného spotřebiče. Proto bychom už ve fázi projektové dokumentace měli znát konkrétní parametry výkonu spotřebiče a teploty spalin, který se chystáme na vytápění domu pořídit. Podceníme-li tyto aspekty před samotným „nákupem“ komínu, můžeme tím negativně ovlivnit hospodárnost vytápění a v nejhorším případě se staneme žháři vlastního domova vlivem zadehtování komínu s následkem vzplanutí. Zapomenout nesmíme ani na počet spotřebičů, pro něž bude komín zajišťovat odvod spalin. Podle toho pak volíme komíny jedno a více průduchové.

Trochu vystrašit neuškodí
Stavbu komínu bychom neměli v žádném případě podceňovat. Neodborně provedené komínové konstrukce bývají častou příčinou požáru. Pokud stojí za vznikem červeného kohouta v domě  komín nebo jeho stav, je podle stavebního zákona za škody odpovědný majitel nebo uživatel. Špatný komín se však může prodražit i bez požáru, spotřebujeme totiž podstatně více paliva a s menší efektivitou. Navíc jakmile kominík při pravidelné kontrole zjistí závažnou závadu, může majiteli nemovitosti zakázat provoz komína. Komín ve špatném technickém stavu je nutno neprodleně opravit. Jak často bychom měli komín kontrolovat, ukládá majitelům nemovitostí vyhláška č. 111 z roku 1981. Příčinou požáru může být také komín neodpovídající připojenému spotřebiči (například při přechodu na jiná paliva).

Autor článku

Radek Beneš  

Články ze sekce: BYDLENÍ