Co týden dal?

16.11.2007 | , Finance.cz
Press centrum


Inflace na Slovenku vzrostla, investice do energetiky si vyžádají biliony dolarů, vánoční výdaje českých rodin vzrostou, Češi ročně na hazard dají polovinu svého průměrného měsíčního příjmu. To jsou jen některé z mnoha zajímavostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • Meziroční míra inflace na Slovensku vzrostla v říjnu především kvůli dražším potravinám na letošní maximum 3,3 procenta ze zářijových 2,8 procenta. Informoval o tom slovenský statistický úřad. Inflace je klíčové kritérium, které zřejmě rozhodne, zda Slovensko bude moci v lednu 2009 přijmout euro.
  • Evropská komise schválila soubor nových směrnic a doporučení pro regulaci telekomunikačního trhu. Komise tvrdí, že jejím cílem je zajistit větší konkurenci na trhu a vylepšit tak nabídku služeb obyvatelům unie včetně lepšího přístupu k internetu. Nová pravidla musí schválit i europoslanci a členské země Evropské unie.
  • Rostoucí světová poptávka po elektřině si v nejbližším čtvrtstoletí vyžádá investice ve výši 11,6 bilionu dolarů (212 bilionů korun). Uvádí to nejnovější výhled Mezinárodní energetické agentury s tím, že tato suma může ještě stoupnout o čtvrtinu.
  • Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v říjnu meziročně zvýšil o 5,5 procenta na 1,3 milionu vozů díky oživení poptávky na hlavních trzích. V České republice se prodej v říjnu zvýšil o 10,4 procenta na 12.120 vozů. Za prvních deset měsíců letošního roku se v Evropě prodalo na 13,6 milionu vozů
  • Největší italská pojišťovna Generali Group získala 49procentní podíl v investiční společnosti PPF Beta spravované mezinárodní skupinou PPF Investments. PPF Beta drží prostřednictvím několika firem více než třetinu akcií jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach.
  • Největší evropská automobilka Volkswagen v letošním roce vůbec poprvé prodá za celý rok minimálně šest milionů vozů. V říjnu podnik meziročně zvýšil prodej o 11,2 procenta na 528.500 vozů a za prvních deset měsíců prodej dosáhl 5,14 milionu automobilů. Znamená to nový rekord a meziroční nárůst o 8,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

  

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Dárek – moderní čajový servis!
Každý, kdo si sjedná u Modré pyramidy stavební spořitelny smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou minimálně 200 000 Kč, získá jako dárek MODERNÍ ČAJOVÝ SERVIS. Akce se vztahuje na smlouvy uzavřené v období od 1.11. do 31.12.2007. Navíc, při sjednání takovéto smlouvy prostřednictvím našeho On-line prodeje, získáte od nás ještě finanční odměnu 600 Kč. Uzavřete si stavební spoření u Modré pyramidy a budete mít hezké Vánoce.


Posledních 7 dní doma

  • Tuzemským penzijním fondům stoupl za tři čtvrtletí zisk na 3,45 miliardy korun z 2,6 miliardy ve stejném období loni. Objem peněz evidovaných ve prospěch účastníků se za třetí čtvrtletí zvýšil o pět miliard na 155,1 miliardy Kč. Na konci září mělo penzijní připojištění 3,864 milionu osob, což bylo o 252.000 lidí více než v závěru roku 2006.
  • Stavební spořitelny poskytly lidem na bydlení od ledna do konce října úvěry za více než 59,5 miliardy korun, což je o téměř 16 miliard více než ve stejném období loni. Finanční ústavy tak půjčily již více peněz než za celý loňský rok. Tehdy poskytly úvěry za necelých 53 miliard korun. Počet nově uzavřených smluv stavební spořitelny zvýšily na více než 662.500, tedy o šest procent. Za celý loňský rok uzavřely spořitelny s klienty 826.000 smluv. 
  • České domácnosti letos o Vánocích utratí více peněz než loni. Průměrné vánoční výdaje českých rodin podle studie poradenské společnosti Deloitte vzrostou meziročně o 2,6 procenta na 506 eur (téměř 13.500 korun). Z vánočních útrat české rodiny připadne zhruba 8100 korun na dárky, 3700 korun na potraviny a 1600 korun na společenské vyžití.
  • S cenou elektřiny není spokojeno devět z deseti obyvatel České republiky. Pro 55 procent lidí je cena elektrické energie "strašně vysoká", 38 procent ji považuje za o něco vyšší, než by měla být. Z průzkumu vyplývá, že jen sedm procent respondentů říká, že cena elektrické energie je přiměřená.
  • Pojišťovně Kooperativa stoupl za tři čtvrtletí hrubý zisk na 1,14 miliardy korun. To bylo o 56 procent více než ve stejném období loni. Na pojistném vybrala 21,8 miliardy korun, což bylo meziročně o 6,8 procenta více. Celý pojistný trh v září vzrostl o sedm procent na 96,2 miliardy korun.
  • Energetické skupině ČEZ vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 59 procent na 8,67 miliardy korun. Loni ve stejném období ČEZ vydělal 5,451 miliardy Kč. Za první tři čtvrtletí dosáhla skupina čistého zisku 29,7 miliardy korun. ČEZ je nejziskovějším českým podnikem. Loni hospodařila skupina ČEZ s konsolidovaným čistým ziskem 28,8 miliardy korun.
  • Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním třetím čtvrtletí celkem 4,6 milionů hostů, jednalo se ale o druhý nejvyšší počet ubytovaných hostů v posledních osmi letech. Celkový počet přenocování, klesl ve třetím čtvrtletí na 15,4 milionu. Hosté také zůstávali kratší období, průměrná celková doba ubytování se snížila z 3,6 na 3,4 dne.
  • Každý Čech v průměru ročně prosází v hazardních hrách kolem 11.650 korun. Za uplynulých 15 let tak vzrostla částka, kterou spolykají hrací automaty, loterie, kurzové sázky nebo kasina, na takřka čtyřnásobek. Ze statistik vyplynulo, že Češi tak do pokladen provozovatelů zábavního průmyslu ročně odvádějí něco přes polovinu svého průměrného měsíčního příjmu.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Práce není všechno, je třeba i odpočívat. Jedním z příjemných způsobů jak se odreagovat je luštění křížovek všeho druhu. Na našich stránkách v rubrice Styl pro vás budeme pravidelně připravovat nové křížovky. Nyní máte možnost vyzkoušet si první z našich křížovek. Luští se on-line přímo na stránce. Po kliknutí do zvoleného políčka se vám zobrazí abeceda, a poté už jen kliknete na příslušné písmeno.

  • Reformní balík se dotknul řady zákonů. I když tyto změny začnou platit až od ledna 2008, již nyní máte možnost na www.finance.cz si některé zákony stáhnout v plném znění platném po 1.1.2008. Vybrali jsem pro vás především zákony z daňové oblasti: zákon o dani z příjmů, zákon o DPH, zákon o spotřebních daních nebo zákon o dani dědické, darovací a z převodu nemovitostí. Značných změn doznal také zákon o státní finanční podpoře. Podívejte se, co bude platit od nového roku!

  • Spotřebitelské úvěry jsou standardním úvěrovým nástrojem pro půjčky v rozmezí 20-200 tis. Kč. Bankami jsou poskytovány od 12-ti měsíční splatnosti do zhruba 6-8 let. Aktualizovali jsme pro vás tyto oblíbené produkty, které třeba v předvánočním období budete chtít využít. Pokud nevíte, do jaké banky jít, použijte naše přehledné srovnání spotřebitelských úvěrů nabízených českými bankami. Naleznete zde informace o úrokových sazbách, RPSN a poplatcích.


Investorský magazínAkcie developerské firmy ECM se již déle než rok obchodují na pražské burze. Jaký bude jejich další vývoj?  Bude ECM  v kurzu, nebo její akcie negativně zasáhne americká hypoteční krize? Odpověď vám dá nový díl Investorského magazínu.


Fintriky

Vánoce se nezadržitelně blíží a tak přichází ten správný čas pro každoroční bonusy, slevy a dárky.  Již tradičně se nebude nadělovat jen pod stromeček, ale se svými nabídkami stejně jako každý rok přichází také finanční instituce. Přečtěte si v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků, s čím přichází pro letošní konec roku jednotlivé instituce. V pondělí jste si mohli přečíst jaké dárky pro vás připravily stavební spořitelny, středa byla věnována pojišťovnám a to především nabídkám povinného ručení, ve čtvrtek jste si mohli přečíst, jaké bonusy vám nachystaly banky a konečně na závěr jsme za vás prošli také aktuální nabídky splátkových společností.


Anketa

Moderní je bydlet ve vlastním. Zastánci nájemního bydlení ale varují před přílišným zadlužováním a nájem doporučují zejména jako startovací a levnější bydlení. Dali byste přednost nižšímu nájmu, nebo vysokým splátkám ale osobnímu vlastnictví?

  • Vlastnit nemovitost je vždy lepší, i za cenu mnohaletého splácení - 68 %
  • V případě rozumného nájmu je zadlužení na mnoho let zbytečné - 32 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum