Silvestr ve znamení oslav a koktejlů

27.12.2007 | , Finance.cz
FinTriky


Konec jednoho a začátek dalšího roku se neobejde bez řádné oslavy, ke které bezpochyby patří i alkohol. Nevíte, čím zpestřit svoje léty prověřené a tradiční silvestrovské nápojové menu? A co třeba některý z míchaných drinků?

Téma týdne: Nový rok přichází

Vánoční svátky jsou obdobím nejen klidu a pohody, ale také utrácení. Ani ty letošní nejsou výjimečné. Rostoucí ekonomika a příjmy obyvatelstva se projevují i na vánočních nákupech, resp. ochotě lidí utrácet. Tuzemští obchodníci si tak mohou mnout ruce. Je více než pravděpodobné, že vánoční tržby budou v letošním roce opět rekordní.

Ani po Štědrém dni však lidé příliš nešetří. Příchod nového roku stojí za to patřičně oslavit, a tak mnozí vynakládají nemalé výdaje na bohaté silvestrovské menu. Ať už se rozhodnete oslavit poslední den v roce v kruhu rodinném či s přáteli v oblíbené restauraci, v pohodlí svého domova nebo na zasněžených horských svazích, v poslední prosincový a první lednový den se neobejde bez dobrého jídla a hlavně pití. Přestože tradiční nápojové silvestrovské menu neexistuje, v posledních letech si stále větší popularitu získávají míchané nápoje.


Široká nabídka chutí, barev a ledu


Někteří si ještě pamatují doby minulé, kdy se předrevoluční koktejly omezovaly na griotku, rum, zelenou či vaječný likér. Silvestrovské menu tak obstarávaly podomácku vyrobené koktejly jen těžko srovnatelné s těmi dnešními. Doba značně pokročila a dříve tolik oblíbený Bavorák, Magické oko či Semafor vystřídaly „long“ i „short“ drinky rozličných názvů, barev i chutí. Dnešní nápojové lístky se tak hemží cizojazyčnými názvy, pod kterými se koktejly nedotčený host může představit téměř cokoliv. Mojito, Cuba Libre, Bloody Mary či Piña Colada jsou už značně profláklé, ale jen málokdo umí namíchat třeba takový hula-hula-hop koktejl.

Nejen široký výběr alkoholu, ovocných džusů a jiných nápojů je bezpodmínečně nutný pro pohodový večer ve společnosti míchaných nápojů. Limetky, máta, smetana, kokos či třtinový cukr. To jsou jen některé z mnoha doplňkových ingrediencí, které musí mít k dispozici každý trochu slušný barman, který chce uspokojit mlsný koktejlový jazýček svých hostů. Nesmí samozřejmě chybět dostatečná zásoba ledu, bez kterého i ten sebelahodnější koktejl ztrácí na své atraktivitě a svěžesti.


Tip od www.finance.cz


Patříte k těm, kteří se v průběhu silvestrovského večera nespokojí s pivem či vínem? Pak neváhejte a zkuste si některý z koktejlů namíchat sami! Nemusíte být profík ani disponovat barmanským náčiním, k přípravě stačí obyčejná sklenice a dostatek kreativity. Ale pozor! Přestože se při přípravě míchaných nápojů fantazii meze nekladou, i v tomto případě platí, že méně je někdy více.

Chcete-li se nechat inspirovat, předkládáme vám recept na jeden z méně známých míchaných nápojů, který můžeme zařadit do kategorie tzv. fancy drinků, tj. nápojů u nichž se projevuje kreativita jejich tvůrce.

 

Bobův šleh
Do sklenice postupně dáme 4 cl irské whisky, 4 cl brusinkové vodky, 4 cl Grappy a kapku limetkové šťávy. Poté přidáme ledovou tříšť a ozdobíme mátou a třešní.

 

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky