Co týden dal?

04.01.2008 | , Finance.cz
Press centrum


Ropa prolomila magickou hranici, mýtné přineslo o miliardu více, ruzyňské letiště má smělé ambice, na český trh se chystá nová banka, americkým automobilkám se nedaří. To jsou jen některé z událostí právě uplynulého týdne, prvního v roce 2008.

Posledních 7 dní ve světě

  • Cena americké lehké ropy WTI v průběhu celého týdne dramaticky rostla a poprvé v historii překonala magickou hranici 100 dolarů za barel. Vzhůru ji tlačí především spekulativní nákupy, které jsou důsledkem geopolitického napětí v Nigérii, která je osmým největším exportérem ropy a slabého kurzu dolaru. Severomořská ropa Brent zdražila o 3,63 dolaru na 97,48 USD.
  • Banka mezinárodní spolupráce, dceřiná firma První česko-ruské banky (PČRB) by měla podle Hospodářských novin získat nejpozději do dubna bankovní licenci pro působení na tuzemském bankovním trhu. O licenci už banka v minulosti žádala, Česká národní banka ale žádost zamítla kvůli údajně nevyjasněné majetkové struktuře banky.
  • Oslabení kurzu amerického dolaru, prudký růst ceny ropy a obavy z recese americké ekonomiky přispěly k růstu ceny zlata, která v průběhu tohoto týdne překročila svá 27letá maxima. Opačný vývoj zaznamenaly americké akcie, když index DJIA započal letošní rok nejhorším výsledkem od roku 1983.
  • Reálné příjmy ze zemědělství v přepočtu na jednoho pracovníka se za loňský rok v České republice podle odhadů Evropského statistického úřadu Eurostat zvýšily zhruba o pětinu. V tomto ohledu zaujímá Česká republika mezi 27 státy Evropské unie druhé místo za Litvou, kde vzrostly o téměř 60 procent. Průměrný růst za celou EU dosáhl 4,7 procenta.
  • Prodej automobilů ve Spojených státech se loni propadl téměř o tři procenta na 16,14 milionu vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň za posledních 10 let. Americké spotřebitele od nákupů odrazovaly vysoké ceny pohonných hmot, propad trhu s bydlením a celkově slabší růst americké ekonomiky. Experti z odvětví varují, že rok 2008 může být v prodeji aut v USA ještě horší

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Vysoké zhodnocení vkladů!
Chcete získat zajímavé zhodnocení vašich finančních prostředků a mít je neustále k dispozici? Spořící konto eMAX vám nabízí zúročení vkladů ve výši 3 % p.a. Navíc s ním získáte bezplatný přístup ke kontu, založení a správu zdarma a mnoho dalších výhod. Pro jeho sjednání nemusíte na pobočku, vše za vás vyřídí kurýr.


Posledních 7 dní doma

  • Státní rozpočet v loňském roce skončil v deficitu 66,4 miliardy korun, což je zhruba o 25 miliard korun méně, než původně schválila vláda. Do lepšího hospodaření státu se podle ministra financí Miroslava Kalouska promítly dobrá výkonnost ekonomiky, nižší nezaměstnanost, růst platů a mezd, a tím i nižší výdaje na sociální dávky. Roli hrály i vyšší daňové příjmy.
  • Ruzyňské letiště odbavilo za loňský rok rekordních 12,44 miliónu cestujících, což ve srovnání s rokem 2006 představuje nárůst o 7,5 procenta. Zásluhu na tomto výsledku mají především nízkonákladové aerolinky. V letošním roce by měl počet pasažérů překročit hranici 13 milionů, dlouhodobým cílem společnosti je dosažení 20 milionů cestujících v roce 2020.
  • Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas chce podpořit podnikatele, kteří na částečný úvazek zaměstnají matky po rodičovské dovolené. Pokud zaměstnavatel poskytne práci rodiči po mateřské nebo po rodičovské mohl by si uplatnit slevu na sociální pojištění ve výši 1500 korun. Obdobný postup by podle Nečase mohl platit i v případě zaměstnání zdravotně postižených a občanů starších než 55 let.
  • Kamionoví dopravci zaplatili v loňském roce na mýtném, které se v vybíralo na necelé tisícovce kilometrů dálnic a rychlostních silnic, 5,57 miliardy korun. To je zhruba o jednu miliardu více, než stát před rokem očekával. Odborníci připisují vyšší výběry především ekonomickému růstu a vysoké spotřebě zboží.
  • Češi poslali o letošním Silvestru méně SMS textových zpráv než v předcházejícím roce, zato však častěji telefonovali. Zatímco o Vánocích jasně vyhrály SMS, v závěru roku 2007 a prvních okamžicích nového roku si lidé zážitky a přání raději zavolali, když tuzemští operátoři zaznamenali bezmála 54 milionů hovorů.
  • Zahraniční dluh České republiky na konci letošního 3. čtvrtletí meziročně vzrostl o 199,5 miliardy Kč na 1,308 bilionu korun a představoval tak 37,7 procenta HDP. Z hlediska výše zadlužení zaujímá nejvýznamnější postavení podnikový sektor, jehož podíl na celkovém dluhu představuje 51,7 procenta. Dluhy vlády činily 20 procent celkové zadluženosti.
  • Cizinci oficiálně zaměstnaní v České republice si v roce 2006 vydělali jednu miliardu eur čistého, což je zhruba o 43 procent více než v roce 2005. Při započítání cizinců pracujících na živnostenský list nebo zaměstnaných nelegálně by byl celkový čistý výdělek podstatně vyšší.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímá vás, kolik se objeví na vaší výplatní pásce v roce 2008? Jak se na ní podepíše schválená reforma veřejných financí? Využijte náš mzdový kalkulátor a spočítejte si vaši čistou mzdu v novém roce!
  • Nabídka našeho Prodejního centra se neustále rozšiřuje. Tento týden jsme ji obohatili o další společnost, pojišťovnu Allianz a její pojistné produkty. Sjednejte si cestovní pojištění, povinné ručení a havarijní pojištění se zajímavými bonusy!
  • Máte dotaz z oblasti investování, pojištění, penze, daní a účetnictví, mezd, práva nebo financování bydlení? Využijte služeb našeho poradenského centra! Pro zpřehlednění a jednodušší vyhledávání jsou nyní otázky a odpovědi řazeny do tematických sekcí! Nevíte si rady? Neváhejte a obraťte se na nás!
  • Zajímáte se o dění v ekonomice a na finančních trzích? Každý týden si na serveru Finance.cz můžete přečíst pravidelné komentáře a neotřelé názory redaktorů na některé z aktuálních témat nejen ze světa financí a obchodu.

 

Investorský magazínInvestiční rok 2008. Bude to poslední rok, kdy budou u moci býci nebo čeká trhy velký "medvědí převrat"? Na jaké regiony, sektory a konkrétní typy investic letos vsadit a jak připravit portfolio na další dávku volatility ukáže Investorský magazín Investorský magazín.


Fintriky

Ekonomika šlape, spotřeba českých domácností roste, aktivita zahraničních investorů nepolevuje. To se podepsalo i na makroekonomických ukazatelích výkonnosti ekonomiky. Jaký byl právě skončený ekonomický rok 2007 a jaký bude ten letošní? Chcete-li znát odpověď, nenechte si ujít naši pravidelnou rubriku finančních tipů a triků, ve které jsme se tento týden věnovali právě tuzemské ekonomice. V jednotlivých dílech jste si mohli přečíst o nezaměstnanosti a mzdách, HPD a inflaci a nezapomněli jsme ani na trh s bydlením.


Anketa

Přestat kouřit, shodit nějaké to kilo nebo začít sportovat. To jsou zřejmě nejčastější novoroční předsevzetí, která si řada z nás dává každý rok. Poslední den v roce si ještě všechno užít a od ledna začít nový život. Má to ale vůbec smysl? Právě na plnění novoročních předsevzetí jsme se ptali v naší pravidelné anketě. Jak čtenáři odpovídali?

  • daří se mi je plnit - 10 %
  • snažím se, ale nikdy nevydržím - 15 %
  • raději si je vůbec nedávám - 75 % 

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum