Finance & Controlling: Od čísel k rozvoji výkonnosti

03.07.2008 | , Point Consulting
Konference


Ve dnech 19-20.6. 2008 se v Choceradech u Prahy uskutečnilo již dvanácté setkání manažerů z Čech  a Slovenska k inspiraci, trendům a výměně zkušeností v oblasti moderního řízení podniků. V rámci fóra vystoupilo 20 manažerů a byl tradičně vyhlášen výherce soutěže o nejlepší „Controllingový projekt roku.“

Samotné fórum zahájil společný blok věnovaný tradičně generálním ředitelům a majitelům firem. Pan František Poulíček, ředitel společnosti Phoenix-Zeppelin upozornil na roli strategického řížení a s tím souvisejícící, pro vedení společnosti významné, strategické ukazatele. Věnoval se definicím strategických oblastí, analýze prostředí a strategickým krokům, ke kterým v poslední době významně patří například „být blízko zaměstnancům.“ Ladislav Šimek, ředitel společnosti Technometra Radotín, představil svůj pohled ředitele na finance a controlling, se kterými má též zkušenosti. Metou je výkonná společnost s jasným cílem. Jak jí dosáhnout? Vhodnou kombinací a využitím nástrojů a prostředí, zaměřením se na omezení výkonnosti a jejich překonávání. A co hlavně očekává pan Šimek od svého útvaru financí a controllingu? Informace o ziskovosti, včasné informace a varování.

V rámci Controllingového fóra vyhlásil zástupce hodnotícího výboru tři vítězné projekty soutěže Controllingový projekt roku, které následně krátce publiku představili i sami vítězové:

1. místo oceněné šekem na 1000 eur od společnosti POINT Consulting a uznání odborné veřejnosti získal pan František Perdok, vedoucí ekonom společnosti a vedoucí odd. controllingu, SMP CZ, a.s. s projektem na téma Řízení a modelování cash-flow

2. místo náleží panu Michalovi Morongovi, vedoucímu controllingu, JIP - Papírny Větřní, a.s. s projektem Optimalizace rozborové činnosti a analýza odchylek

3. místo obsadil pan Tomáš Lach, IT Project Manager/Analyst, AT COMPUTERS s projektem Implementace enterprise portálu ve společnosti AT Computers, a.s.

Následně Martina Locziová, projetktová manažerka POINT Consulting předala charitativní dar z honorářů přednášejících záspupci dětského domova a školní jídelny Plumov, panu Kratochvílovi.

Proroctví se naplňuje: controller jako partner managementu
Pohledem finančních ředitelů naplnil svým příspěvkem a následnou diskusí pan Ondřej Beránek, finanční ředitel a místopředseda představenstva BOHEMIA SEKT.  Interní poradce všech, kteří o něčem rozhodují, podílení se na dosahování cílů, to jsou role, které zazněly. Dobrý controller je váženou osobou, respetovaným poradcem managementu, úzce spolupracuje s účetnictvím a je zákaznicky orientován. Navíc dobře ovládá i měkké dovednosti, tedy obstojí v komunikaci s ostatními útvary i vedením.

Teorie omezení, aneb uspokojí Vás trabant s pětilitrovým motorem?
Pan Jiří Majer, předseda Dřevozpracujícího družstva Lukavec upozornil na prioritu potřeby zákazníka a představil s myšlenkou „každý systém má omezení“ řetězec příčin a následků a postup zvyšování výkonnosti podle TOC - najdi omezení, využij jej, vše podřiď omezení, odstraň omezení, vrať se k bodu jedna. A ochutnávka závěrečného vzkazu? Řád do chaosu přináší znalost zákonů, kterými se chaos řídí! Rozpory odstraní pochopení a řešení příčin, NE kompromisy!

Global Price List či transferové ceny
Na toto téma vytoupili pan Juraj Bóna, Tomáš Hájek a Miloš Pícha ze společností Slovak Telekom, Siemens Enterprise Communications a NCH Czechoslovakia. Vše má svá pro a proti, transferové ceny nejsou vyjímkou. Na jedné straně nesou dle vystupujících například větší transparentnost, jednotný přístup k zákazníkům, přesná pravidla tvorby cen, centralizace nákladů, na straně druhé složitější přeúčtování na interní zákazníky, v mezinárodním měřítku je optimalizace ceny složitější. A jeden ze závěrů? Z dlouhodobého pohledu GRPL umožňuje nastavit mechanismy k realizaci stabilní úrovně výnosů a marže.

Od effictive k efficient, hledání rezerv výkonnosti
Slova se také ujali paní Petra Vojtová, vedoucí controllingu společnosti MERO ČR a František Kulovaný, ředitel controllingu BAEST. Paní Vojtová představila své dobré zkušenosti s benchmarkingem jako zajímavé alternativní cesty k hledání rezerv a identifikování vlastní pozice stálým sledováním špičkových firem v oboru. Postup, oblasti srovnávání, důvody a výstupy. Pan Kulovaný, vidí nutnost v reagování neustálým snižováním nákladů a zlepšováním procesů a trefným výrokem „dělat správně správné věci“. Rezervy hledá ve všech procesech firmy, zejména strojních kapacit.

Redesign firmy a flexibilní controlling
Pan Petr Sosík ze společnosti UNIPETROL představil nový model Corporate Governance, uspořádání podle typů činností a příklad re-engineeringu procesů s následným reportingem. Nakonec zdůraznil důvody a potřebu změny. Pavel Tichý ze společnost JITONA se podělil o své zkušenostmi s postupem v souvislosti se vznikem nové divize, s prodejem / odštěpením části firmy či nákupem konkurenta.

Po odborných přednáškách následovala praktická prohlídka „od surovin k lahodnému moku“ v prostorách známého pivovaru Velké Popovice. Večerní program završil pan Flejberk s největší sbírkou hlavolamů v ČR.

Druhý den, byl zahájen paralelními workshopy a následován otevřenými diskusemi OPEN SPACES. Tunning firemního reportingu v podání pana Hájka a pana Sichy a následné diskuse nad rozsáhlostí a náplní firemních reportů hlásal přehlednost a jednoduchost směrován především na aktuální stav a trend či centralizace „jediný správný report je z útvaru controllingu, všechny ostatní nebereme v úvahu“. Procesní controlling a TOC v praxi s přispěním pana Pavla Majera, GOLTRATT a Tomáše Nekvapila, POINT Consulting opět zamířil do úzkých míst. Ochutnávka ve vztahu k měřítkům a motivaci „řekni mi, jak mě budeš měřit a já ti řeknu, jak se budu chovat (pokud to neřekneš, budu se chovat tak, jak je to nejlepší pro mě)“.

Celé fórum se neslo v příjemném duchu inspirace a sdílení informací, které je také hlavním smyslem tohoto setkání takže se můžeme těšit na další ročník.


Zdroj:
Martina Václavíková, POINT-CONSULTING
www.point-consulting.cz

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Konference