Řešíme problémy s vlasy – Vyřešte jednou provždy svůj problém s padajícími vlasy!

03.07.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Ztráta pokrývky hlavy, ať už úplná, nebo jen částečná, jistě není ničím potěšujícím, ať už jste muž nebo žena. Není tedy divu, že již první vypadávající vlasy nám přidělávají nejednu vrásku na čele a nezřídka i budí ze spaní. Proti padání vlasů je ale možné se alespoň částečně bránit – stačí jen vědět, jak na to. A právě s tím vám poradí následující řádky.

Příčin padání vlasů je celá řada, některé z nich ovlivnit nemůžete, jiné ale ano. Mezi nejčastější z nich patří vliv mužských pohlavních hormonů a hormonální antikoncepce, akutní onemocnění či operační zákrok, kožní choroby, špatný krevní oběh, těhotenství a kojení, náhlý úbytek hmotnosti, diabetes, poruchy štítné žlázy, ale i v dnešní době tolik populární stres, špatná výživa a nedostatek některých vitamínů, ale dokonce také mechanické namáhání vlasů (stahování a nadměrné česání vlasů), poškození vlasů chemickými barvami, trvalou a častým mytím vlasů nevhodnými šampóny.

Léčba vždy dle příčiny
Léčba se odvíjí vždy od příčiny vypadávání vlasů, takže je jich rovněž velká spousta. Mezi základní skupiny příčin ale patří vliv mužských pohlavních hormonů (léčí se lokální aplikací minoxidu či transplantací vlasů, u žen orálně užívanou antikoncepcí), mechanické zatížen vlasů (snadným řešením je odstranění příčiny, popř. i psychoterapie), infekce (odstraní se přípravky proti mikroorganismům) anebo ložiskové vypadávání vlasů související s poruchou buněčné imunity (pomůže aplikace intradermálních kortikosteroidů, imunomodulace a PUVA terapie). Informace o veškerých procedurách včetně odborného poradenství týkající se vhodnosti pro vaši konkrétní situaci vám ochotně poskytne jakékoliv spolehlivější vlasové centrum.

Přírodní cesta
Kromě zákroků odborníků ale samozřejmě existuje celá řada mírnějších a i přírodnějších metod. Základem je úprava životosprávy a dodržování zásad racionální výživy. Klíčem k úspěchu je strava bohatá na zeleninu, ovoce, luštěniny, celozrnné pečivo a obiloviny, bílé maso, semínka a oříšky, doplnění nedostatku vitamínů a minerálů, ale také používání pokud možno přírodních šampónů a barev na přírodní bázi. Od věci není ani občasná detoxikace organismu a posilnění imunity.

Vlasy nad zlato?
Vlasy již dávno neplní v našem životě pouze funkci krytí a termoregulace, naopak značná, a snad nebudu přehánět, když řeknu, že dokonce primární, je jejich role společenská.

Vlasy chrání kůži naší hlavy proti slunečnímu záření a fyzickému poškození, ovšem porost lidského těla hraje také nezastupitelnou roli v sociální a sexuální oblasti. Důkazem je například i rituální holení hlav křesťanských či buddhistických mnichů, ostříhané hlavy vězňů a vojáků, nebo nekrácené vlasy a vousy Sikhů.

V současném moderním světě se stala péče o vlasy i ochlupení nedílnou součástí denní hygieny, ale dokonce i módy, a s ní spojené reklamy. Není tedy nakonec nijak udivující, že jakákoliv nemoc či změna přirozených kadeří má důsledky na námi vnímanou kvalitu života. Rozhodně by se péče o vlasy neměla stát žádnou posedlostí a jejich případný nedostatek důvodem k depresím, zanedbávání si však rovněž nezaslouží. Jednoduše, zlatá střední cesta bude tou pravou trefou do černého.


Autor článku

Redakce

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání