Druhy penzí poskytovaných penzijními fondy účastníkům systému penzijního připojištění

10.05.1999 | ,
DŮCHODY A DÁVKY


Druhy penzí poskytovaných penzijními fondy účastníkům systému penzijního připojištění

 

 

Druhy penzí poskytovaných penzijními fondy účastníkům systému penzijního připojištění

 

Starobní penze

doživotní starobní penze

  • je poskytována účastníkovi systému penzijního připojištění, kterému je více než 50 let (v návrhu novely zákona se počítá se zvýšením na 55 let) a splnil podmínky pojištěné doby - ta může být maximálně pět let. Jednotlivé fondy nabízejí ve svých penzijních plánech tuto dobu, po kterou musí být placeny příspěvky, např. roční ,tříletou, pětiletou.
  • starobní penze na dobu určitou

    • platí pro ni stejné podmínky jako pro doživotní starobní penzi, ovšem je vyplácena účastníkovi po dobu sjednanou ve smlouvě (fondy volí tuto dobu různě, např. u PF Komerční banky je minimální doba, po kterou je čerpána penze, tři roky)

     

    Výsluhová penze

    - může být sjednána účastníkem, kterému není více než 34 let. Aby vznikl nárok na penzi, musí být příspěvky placeny nejméně 15 let - konkrétní podmínky jsou vázány na ustanovení penzijního plánu. Doba, po kterou se vyplácejí z výsluhové penze, je opět uvedena ve smlouvě a fondy ji definují (u Spořitelního PF např. nesmí být kratší než 10 let). Je sjednávána vždy s povinnou penzí starobní a příspěvky na ni nesmí být vyšší než příspěvky určené na starobní penzi,

    Invalidní penze

    • může být účastníkovi vyplácena, pokud mu vznikl nárok na invalidní důchod podle zákona o sociálním zabezpečení,

    Pozůstalostní penze

    • sjednává se pro případ úmrtí klienta. Některé penzijní fondy nabízejí tuto penzi po zemřelém účastníkovi, který platil příspěvky, jiné po příjemci penze, jiné v obou případech.

     

    Zdroj: HN 28.4. 1999

    Autor článku

     

    Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY