Francouzský ministr pro státní rozpočet, veřejné finance a státní správu, Eric Woerth, předsedá oslavám 40. výročí Celní unie

11.07.2008 | , MINISTER FOR THE BUDGET
Tiskové zprávy


Minulý pátek 4. 7. 2008 v pařížském Bercy předsedal Eric Woerth, ministr pro státní rozpočet, veřejné finance a státní správu, slavnostnímu ceremoniálu ke 40. výročí Celní unie.

Události, která se konala v rámci francouzského předsednictví v Radě EU, se zúčastnili László Kovács, evropský komisař daní a celní unie, ředitelé celních úřadů 27 členských států EU a také Turecka a Kréty.

Evropská celní unie byla ustanovena 1. července 1968 na základě Římských dohod. Její vznik zrušil celní poplatky mezi jednotlivými členskými státy EU a představil tzv. jednotný celní tarif, který se vztahuje na dovoz zboží ze států mimo EU. Celní unie předcházela nástupu jednotného trhu před 15 lety, který odstranil celní hranice uvnitř Evropy, a umožnil tak volný pohyb zboží, kapitálu a osob.
 
Pátečních oslav se zúčastnili zástupci Evropské komise, členové francouzského a Evropského parlamentu a generální tajemník Světové celní organizace (WCO). Během ceremoniálu byla oficiálně přijata Pařížská deklarace o budoucí úloze celních orgánů v Evropě.

Pařížská deklarace stanovuje společné strategické cíle pro celní úřady EU a umožňuje jim vyrovnat se s výzvami stále se měnícího ekonomického prostředí. Díky narůstajícím silně rizikovým souvislostem musí celní inspekce zboží nalézt rovnováhu mezi bezpečím obyvatel a podporou obchodu, a pomoci tak konkurenceschopnosti firem.

Čtyřicáté výročí Celní unie v Bercy poskytlo Ericu Woerthovi, ministrovi, který je zodpovědný právě za clo, příležitost vrátit italským úřadům padesát nelegálně vykopaných antických váz pocházejících ze 4. a 5. století př.n.l., které byly zabaveny celními úředníky v Perpignanu.

Eric Woerth a László Kovács společně rovněž zahájili výstavu v ministerské síni slávy, která zachycuje historii Celní unie od roku 1968 až po současnost.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy