Rulandské bílé 2005 pozdní sběr - Vinné sklepy Valtice, a.s.

11.07.2008 | , www.ovine.cz
STYL/víno


Rulandské bílé patří do skupiny odrůd, které mají výborný potenciál k dlouhodobější archivaci. Rozhodl jsem se proto otevřít Rulandské bílé 2005 pozdní sběr a zjistit, zda se vyplatí koupit několik lahví do archivu, protože toto víno je stále v prodeji za velmi příznivých 139,- Kč!

Hrozny byly sklizeny 13. až 15. října 2005 při cukernatosti 21,0 °NM na viniční trati Šulaperk v obci Hlohovec. Výsadba révy proběhla v roce 1980 a pěstuje se na štěrkovité půdě s kameny na vysokém vedení. Technologie výroby: řízená fermentace.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, takže přistoupím přímo k hodnocení.

Barva je zlato-žlutá a jiskrná. Vůně je jemná a kouzelná. Jsou zde tóny čerstvě upečené kůrky chleba, které přechází do odstínů citrusových plodů. Je velmi pravděpodobné, že se dalším zráním na lahvi vůně doplní o další tóny.

Ve středně dlouhé chuti je nádherná pikantní kyselinka, která se snoubí s medovými tóny. Také odstíny citrusů jsou nepřehlédnutelné. V dozvuku se můžete těšit na krásný medový závěr a výbornou perzistenci. Vše krásně zapadá do celku. Víno má svůj vrchol stále před sebou, vinařství uvádí doporučenou archivaci do roku 2010 s čím se dá jen souhlasit. Je ale možné, že na vrcholu vydrží i déle.

To nejzajímavější se ale dělo druhý den, kdy se objevila fantastická nazrálost a harmonie. Ve vůni vystoupí zvláštní květový pyl. V chuti jsou medové tóny výraznější a zanechávají přenádherně dlouhý závěr podpořený jemnou kořenitostí. Na základě těchto zkušeností zvedám hodnocení za chuť o další bod a vážně přemýšlím o nákupu několika lahví k archivaci. Vinařství víno doporučuje k výraznější úpravě telecího masa, mořské rybě a sýrům s bílou plísní na povrchu.

Velice oceňuji schopnost podat maximum informací a děkuji Jaroslavu Matochovi za rychlou odpověď. Jaký to rozdíl ve srovnání se Znovínem, který na žádné maily dlouhodobě neodpovídá... Docela se těším na Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů (viniční trať Pod Slunným vrchem v Dolních Dunajovicích), které je stále v prodeji! Tento pozdní sběr vřele doporučuji a podle mne má výborný potenciál k další archivaci, podobně jako oceněné Rulandské bílé 2002 pozdní sběr (Stříbrná medaile Panama Vinos 2003, Zlatá medaile Valtické vinné trhy 2003).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské bílé
Ročník: 2005
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Hlohovec
Viniční trať: Šulaperk
Výrobce: Vinné sklepy Valtice, a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 810/06
Evidenční číslo jakosti: 96F1-06
Číslo vzorku: 24
Obsah zbytkového cukru: 5,4 g/l
Obsah kyselin: 6,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,4 g/l
Datum sklizně: 13. až 15. října 2005
Cukernatost hroznů: 21,0 °NM
Stáří révy: cca v roce 1980
Způsob vedení révy: vysoké
Typ půdy: štěrkovitá s kameny
Technologie výroby: řízená fermentace
Rok lahvování: 2007
Doporučená archivace: 2010
Velikost šarže: 10.000 litrů
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 9 - 12 °C
Ocenění: Bronzová medaile Muvina Prešov
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 139,- Kč (akce Globus v květnu 2008 nebo 150,- Kč v e-shopu vinařství)

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno