Jsem student. Pardubický student

14.07.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Přestože mají Pardubice jen něco málo přes 90 tisíc obyvatel, vůbec to neznamená, že nemají tamním studentům co nabídnout. Přesvědčte se sami...

Doprava
Pardubice leží na dopravním uzlu východních Čech, a tak se sem dobře dostanete jak vlakem, tak autobusem.
Na území samotného města můžete využívat síť MHD, kterou zajišťují pouze trolejbusy a autobusy. Pokud jimi budete jezdit často, pak je určitě dobré pořídit si čipovou Pardubickou kartu, na kterou je možné si dobíjet "kredit" dle potřeby. Cestování s ní vyjde levněji než s klasickými papírovými jízdenkami (více informací o kartě naleznete na stránkách Dopravního podniku města Pardubic, ceny jízdného pak zde). Za pořízení karty dáte dle typu 130 nebo 170 korun.

Koleje
Pro nastávající prváky je na kolejích pardubické univerzity rezervováno celkem 500 lůžek, přičemž zájemci o ubytování musejí nejpozději do 17. 8. 2008 podat elektronickou žádost o přidělení lůžka (prostřednictvím studijního systému na STAG). Seznamy ubytovaných a neubytovaných studentů budou zveřejněny dva dny po uzávěrce. Podrobné informace o možnostech ubytování na univerzitních kolejích naleznete zde a zde. Další možností je pochopitelně pronájem bytu, za dvoupokojový byt v Pardubicích zaplatíte přibližně osm tisíc korun.

Stravování
Univerzita nabízí také menzu, která je otevřena ve všední dny od 11 do pozdních odpoledních hodin. Vybírat můžete ze čtyř jídel (cena se pohybuje od 21 do 29 Kč), případně je možné si v prodejní části menzy zakoupit jídlo minutkové (stojí 38 Kč), zákusky, výrobky studené kuchyně atd. (viz ceník) Mimo tuto menzu se na různých částech Pardubic nacházejí i jiné, menší jídelny, bufety a kantýny (například u dopravní fakulty), přímo ve vestibulu kolejí pavilonu B pak najdete bufet a obchod se smíšeným zbožím v jednom.
Podrobné informace o stravování v menzách lze najít na těchto stránkách.

Knihovny
Univerzita provozuje jednu vlastní knihovnu přímo v hlavním sídle (Studentská 519) a jednu pobočku na náměstí Čs. legií. Pro studenty je zde registrace zdarma. Na území Pardubic ale najdete ještě Krajskou knihovnu Pardubice (roční registrace vyjde na 120 korun), kde lze využít stejně jako v univerzitní knihovně přístup k internetu, nebo již specializovanější Knihovnu Východočeského muzea.

Zábava
Pardubice nabízejí celkem čtyři stálé divadelní scény, stejný počet galerií, dvě muzea a dvě kina, dále se zde nacházejí oblíbené hudební kluby jako například Ponorka či Žlutý pes a mnoho dalších kulturních zařízení.
V rámci místní univerzity pak velmi aktivně působí také Vysokoškolský umělecký soubor Pardubice, který má již téměř šedesátiletou tradici a je známý svou žánrovou pestrostí. Jeho členy jsou převážně pardubičtí vysokoškoláci a rozhodně své řady rádi rozšíří i o nové sboristy.
Abyste si však během studia užili nejen krásy města, ale i okolní Polabské nížiny, rozhodně doporučujeme vzít si s sebou do Pardubic kolo. Je tu velké množství cyklostezek a zajímavých historických i přírodních míst.
Mezi nejvýznamnější akce města během roku patří bezpochyby Grand festival smíchu, filmový festival Jeden svět, Slavnosti perníku, Pernštýnská noc, European festival Jazz Dance, Pardubické Dožínky, Velká Pardubická a mnoho dalších.

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Černá