Bez pasu se do světa nepodíváte

16.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Vstupem České republiky do Evropské unie se mnoha občanům usnadnilo cestování, díky tomu, že do zemí Evropské unie jim stačí pouze občanský průkaz bez nutnosti vyřizovat si pas. Ovšem pokud se chcete podívat dále, bez pasu se neobejdete.

Téma tohoto týdne: Doklady nejen na cesty

Cestovní doklady – pasy – prošly v posledních letech řadou změn. Nejprve byla zelená knížka nahrazena  fialovou a od září roku 2006 se navíc začaly pasy vydávat nejen se strojově čitelnými údaj, ale navíc také s nosičem dat s biometrickými údaji.
Cestujete po státech Evropské unie? Potom vám může připadat pas jako přežitek. Pokud ovšem chcete vyrazit trochu dále do světa, zjistíte, že s občankou si již nevystačíte. Cestovní pas potřebuje občan pokud  se rozhodne vycestovat do zahraničí mimo státy Evropské unie, ale neobejde se bez něj ani dítě, pokud cestuje bez rodičů, případně pokud cestuji s nimi, ale rodiče ho nemají ve svém cestovním dokladu. Pas tedy rozhodně nelze nazvat za přežitek, i když se tak mnoha lidem, kteří třeba cestují pouze po Evropě může zdát. Ale pojďme se podívat na pasy a jejich vydávání.


Dva druhy cestovních pasů


V současné době, se vydávají dva druhy pasů:

  • Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji, který se vydává ve lhůtě 30 dnů, občanům do 15 let na 5 let a občanům nad 15 let na 10 let.
  • Cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji,  pro ty jež pas potřebují vydat v kratší lhůtě než 30 dnů, v tomto případě se pas vydává na 6 měsíců a je vedáván do 15 dnů od podání žádosti.

Od 1. března 2008 se rovněž obnovila možnost zapisování dětí, občanů do 10 let věku, do cestovního dokladu rodiče. Za zápis dítěte do vydávaného cestovního pasu se správní poplatek neplatí.

Pozor na poplatky! Zatímco za pas se strojově čitelnými údaji a nosičem biometrických údajů zaplatíte 600 Kč (děti do 15 let 100 Kč), pokud se rozhodnete pro druhou variantu, zaplatíte 1500 Kč (děti do 15 let 1000 Kč) a navíc vám tento pas platí pouze po dobu 6 měsíců!


Kde požádat a co předložit


Žádost o vydání cestovního pasu se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými údaji se podává u obecního úřadu obce s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22, v Brně, Ostravě a Plzni u magistrátu, v jejichž správním obvodu je občan přihlášen k trvalému pobytu. Je třeba předložit doklady prokazující údaje zapisované do cestovního pasu, u osob mladších 15 let doklady prokazující oprávněnost k podání žádosti zákonným zástupcem. V tomto případě se  nepřikládá žádost ani fotografie, kterou pořizuje příslušný úřad při podání žádosti, proto se občan musí k němu osobně dostavit.

Naopak při žádosti o cestovní pas bez strojově čitelných údajů a bez nosiče dat s biometrickými údaji lze zažádat na všech výše zmíněných místech, není třeba dodržet příslušnost občana dle trvalého pobytu.  V tomto případě je třeba kromě dokladů, dle nichž se zapisují údaje do pasu, předložit také žádost na úředním tiskopisu a také dvě fotografie.


Průběh žádosti o pas se strojově čitelnými údaji


Občan žádající o pas doloží při žádosti doklad, které se ověří v informačním systému evidence obyvatel. Následně se pořídí se biometrické údaje, to znamená fotografie, od roku 2008 otisky prstů. Po pořízení fotografie se žádost vytiskne a předloží občanovi k podpisu. Podpis se poté digitalizuje a přenese do cestovního pasu. Dalším podpisem občan, popřípadě jeho zákonný zástupce, potvrdí správnost a úplnost žádosti, dá souhlas ke zpracování biometrických údajů do nosiče dat cestovního pasu a potvrdí, že byl informován o vedení biometrických údajů po dobu 60 dnů od předání vyrobeného cestovního pasu výrobcem Ministerstvu vnitra v informačním systému cestovních dokladů. Podání žádosti je ukončeno elektronickým odesláním dat do centra za účelem jejich dalšího zpracování při výrobě cestovního pasu.

3380.jpgBez dokladů se neobejdeme! Řada dokladů, které si vyřizujeme lze použít i v zahraničí. Podívejte se s námi, jaké doklady lze použít v zahraničí a jak si je vyřídit. K cestování je třeba občanský průkaz nebo pas. Dalším dokladem je řidičský průkaz a jeho mezinárodní forma. Nakonec se podíváme na karty pro mladé, které nejen studentům umožňují čerpat mnoho slev nejen v ČR ale i zahraničí

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU