Kuba: Dvě tváře jedné krajiny

16.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Pokud patříte k lidem, kteří rádi poznávají nová a zajímavá místa na zemi, určitě byste neměli vynechat cestu na Kubu. Tato nesmírně zajímavá země má středoevropanům co nabídnout.

Zatímco po celý rok se věnujeme tématům jak finance zhodnocovat, po dobu letních měsíců ukazujeme i na místa, kde se dají utrácet. Další z méně obvyklých, ale za pozornost určitě stojících míst, je Kuba...

Po relativně dlouhém letu (cca 11 hodin) přistanete na “Ostrově Svobody“ a začne vašich několik neuvěřitelně krásných dní poznávání jiné kultury, mentality lidí, krajiny a pro mladší ročníky i režimu zvaného socializmus.


Havana navždy


Kuba je pro každého především Havana, překrásné koloniální město s ještě krásnějším historickým centrem, které je kupodivu zrekonstruované a zmodernizované. Prohlídka města a jeho památek jako je Náměstí Revoluce, Miramar, Malecón, včetně slavné výroby kubánského rumu a doutníků je velmi silným a hlavně neočekávaným zážitkem. Asi všechny překvapí nebývalá čistota města, což se o jiných karibských hlavních městech říct nedá. Havana není o jen o krásném vyspělém centru, ale i o rozpadajících se domech, o chudobě místních obyvatel, kteří i navzdory tomu jsou hrdí na to, kde žijí. Návštěva kabaretu Tropicana vás utvrdí v tom, co je všeobecně známé, že Kubánci mají v krvi hudbu a tanec. Milovníci legend si určitě nenechají ujít možnost projet se v amerických klasikách – Chevroletech a Cadillacích, které jsou staré 50 a více let a je neuvěřitelné, že ještě jezdí. A jezdí celkem dobře.

Z Havany se vydejte na okruh západní částí ostrova, kde poznáte tropickou přírodu v údolí Viňales s indiánskou jeskyní a krokodýlí farmu s takřka třímetrovými dravci. Jestli se vám podaří přesvědčit průvodce, tak se určitě zastavte u stánků s ovocem, kde vám místní “podnikatelé“ připraví za cca 30 Kč čerstvý fresh o jakém se vám u nás ani nezdá.


Trinidad: Zážitky z kulturního dědictví


Vaše trasa pokračuje ve městě Cienfuegos, které se nachází na břehu moře s nádherným koloniálním divadlem, nejstarším na Kubě. Poznávání kubánských měst končí návštěvou města Trinidad, vyhlášené Unescem za kulturní dědictví lidstva. Pro návštěvníka je skvělým zážitkem zachovalá sakrální architektura, ale i ostatní koloniální budovy, které byly postavené za doby největšího blahobytu na Kubě.

Pobyt na Kubě končí pro každého tím pravým odpočinkem – pobytem na plážích Varadera. Známé letovisko s novými, moderními hotely, kvalitními službami a tyrkysovým mořem. Po čtyřech či více dnech pobytu na Varaderu si řeknete „sem se musím ještě vrátit“.


Taková je Kuba


Kuba je o úplně jiné mentalitě lidí, jiných zvycích a možnostech. Na jedné straně neuvěřitelná chudoba (průměrný plat je někde na hranici 25,- €), přitom srdečnost obyčejných lidí, stále se usmívajících, hrajících si a tancujících. Na straně druhé přídělový systém na potraviny a běžné spotřební zboží pro Kubánce. Pro domácí je mobilní telefon nedostupný, nicméně organizace celého pobytu je načasovaná na minuty (a kupodivu funguje). Kubánci vlastní jen ojetá auta (nová si koupit nemohou), ale autobusy jsou plně klimatizované a od světových výrobců. Hrdost místní lidí na to, že jsou Kubánci nemá takřka hranic, ale za reklamní tužky, hotelové mýdlo, tričko a ostatní oblečení Vám dají všechno na světě. Kubánci mají v podstatě bezcenné platidlo – Pesos, ale konvertibilní Peso má hodnotu okolo 30 korun. Pokud se sblížíte s nějakým Kubáncem  bude se vás ptát, co si myslíte, který režim je lepší ten náš, nebo ten jejich?

Taková je Kuba: Krajina alespoň dvou tváří a protikladů. Nepochopitelná pro nás, ale jen zpočátku. Velmi pěkný zážitek – cestování proti času. Takových možností už na světě asi moc není.

Autorka pracuje v cestovní kanceláři 


Autor článku

Eva Lipová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU