Jak na výměnu neplatných 50 haléřů?

17.07.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Od 1. září 2008 již nebude možné platit za zboží a služby mincemi v nominální hodnotě 50 haléřů, ale i bankovkami v nominální hodnotě 20 Kč. Bude tedy docházet ke stahování neplatných platidel a k jejich výměně. Kam se obrátit v případě, že budeme chtít příslušné mince nebo bankovky vyměnit za platné oběživo?

Protože 50 haléře přestávají plnit základní funkci oběživa, rozhodla bankovní rada ČNB o jejich zrušení. V praxi se z oběhu zpět do centrální banky vrátí pouze asi 10 % mincí této hodnoty. V současné době je v oběhu 427 milionů kusů, což představuje necelých 43 padesátníků na osobu včetně kojenců a 5 milionů kusů dvacetikorun. Důvody, proč se ČNB rozhodla zrušit papírové bankovky v hodnotě 20 Kč, ale i utlumit papírové padesátikoruny, jsou především ekonomické, protože životnost jedné bankovky je v průměru asi 2,5 roku, zatímco většina mincí obíhá desítky let.


Kde můžeme vyměnit neplatné oběživo a za jakých podmínek?


Výměnu lze provést na pokladnách komerčních bank a České národní banky v hotovosti nebo uložením na účet vedený u příslušné banky, popřípadě u České národní banky. V případě padesátníků musí částka předložená k výměně v hotovosti být zaokrouhlena na celé koruny dolů. Mince, která takto zaokrouhlenou částku přesahuje, se nevyměňuje. To znamená, že nám bude vyměněn vždy právě sudý počet těchto mincí, což je logické. Při uložení mincí na účet se připisuje částka předložená k výměně v plné výši.


Jak dlouho lze neplatné mince a bankovky měnit?


Vyhláškou České národní banky č. 173/2008 Sb. a č. 174/2008 Sb., které nabývají účinnosti dnem 1. června 2008 byl tedy konec platnosti bankovek po 20 Kč a mincí po 50 haléřích stanoven ke dni 31. 8. 2008. Doba výměny neplatných mincí i bankovek komerčními bankami byla stanovena na jeden rok. Bude trvat od 1. září 2008 do 31. srpna 2009.


Co když budu chtít vyměnit peníze ještě po roce od ukončení platnosti?


Po uplynutí lhůty jednoho roku od konce platnosti už nám komerční banky neplatná platidla nevymění. V souladu s výše uvedenými vyhláškami bude přijímat a měnit neplatné padesátihaléře a dvacetikoruny samotná ČNB ještě po dobu dalších pěti let a to od 1. září 2009 až do konce srpna 2014.


Jak to bude s cenami a placením při nákupech?


Ceny zboží a služeb bude možné i nadále uvádět v haléřích a jejich násobcích jako doposud. Z tohoto hlediska se nestane nic nového. Tak jako v případě rušení desetníků a dvacetníků, i tentokrát se bude vycházet ze zákona o ochraně spotřebitele – při konečném účtování prodávaných výrobků a poskytovaných služeb v hotovosti se celková částka zaokrouhluje vždy k nejbližší platné nominální hodnotě zákonných peněz v oběhu. Konečné položky při hotovostních platbách se nám tedy nyní zaokrouhlí nikoliv na padesátihaléře, jak tomu bylo doposud, ale na celé koruny.


Co když budu platit kartou?


V případě bezhotovostních transakcí se nezmění vůbec nic. Na rozdíl od hotovostní platby se jako doposud výsledná cena zaokrouhlovat nebude a z účtu platícího zákazníka odejde v rámci bezhotovostní platby přesná nezaokrouhlená částka.

 

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ