Co týden dal?

18.07.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká centrální banka schválila nová pravidla hypotečního trhu, inflace v Zimbabwe v milionech procent, na anonymních vkladních knížkách ČS ještě přes 3,44 mld. korun a osobních aut na silnicích přibývá. To jsou některé z událostí právě uplynulého týdne.

Posledních 7 dní ve světě

  • V USA padla další hypoteční banka IndyMac. IndyMac je letos již pátou americkou bankou, která zkrachovala v důsledku hypoteční a úvěrové krize, a její případ je třetím největším bankovním krachem v poválečné americké historii.
  • Americká centrální banka schválila nová pravidla hypotečního trhu, v nichž zakázala některé zavádějící a pochybné praktiky hypotečních firem a zvýšila ochranu dlužníků. Pravidla se týkají vesměs segmentu nestandardních rizikových hypoték, kde loni vznikla hypoteční krize, ohrožující nyní celou americkou ekonomiku.
  • Prodej nových osobních automobilů v Evropě se v prvním pololetí snížil o 2,2 procenta na 8,33 milionu vozů, protože zhoršující se ekonomické podmínky odrazují spotřebitele od nákupů. V samotném červnu se prodej propadl o 7,9 procenta na 1,43 milionu vozů.
  • Evropská komise navrhla zvýšení minimální sazby spotřební daně na tabák, aby více odrážela růst spotřebních cen. Tento krok by navíc podle ní měl odradit více lidí od kouření. Brusel tvrdí, že růst cen cigaret o čtvrtinu sníží poptávku o desetinu. Česka by se případné zvýšení minimální sazby nijak nedotklo. Již nyní je podstatně vyšší než minimální sazba daně v EU.
  • Německá vláda schválila plán na otevření německého pracovního trhu pro vysokoškolsky vzdělané odborníky z České republiky a dalších sedmi zemí EU ze střední a východní Evropy od příštího roku. Schválená koncepce pracovní migrace ale rovněž předpokládá prodloužení ochrany německého pracovního trhu o další dva roky do konce dubna 2011.
  • Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v červnu vzrostly o 1,1 procenta, což je nejvýraznější nárůst za posledních 26 let. Největší měrou se na růstu cenové hladiny podílejí ceny benzinu. Roční míra inflace dosahuje rovných pěti procent.
  • Inflace v Zimbabwe dosáhla rekordní úrovně 2,2 milionu procent a dosáhla tak i světového primátu. Tato africká země se již několik let zmítá v ekonomické krizi.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Využijte 50% slevu!

Hledáte dobré cestovní pojištění za dobrou cenu? Uzavřete si cestovní pojištění u Allinaz Direct a ušetříte na pojistném 50 %. Právě pojištění za poloviční cenu může získat osoba mladší 26 let v zóně „Evropa mimo ČR“ (+ Egypt, Turecko, Alžírsko, Izrael, Maroko a Tunisko) na cesty do 90 dnů.

 

Posledních 7 dní doma

  • Průměrný plat zaměstnance české banky je téměř třikrát vyšší než průměrná mzda v celé ekonomice. Zatímco v prvním letošním čtvrtletí se celostátní průměr zvýšil na 22.531 korun, v českých bankách a stavebních spořitelnách pobírali zaměstnanci v průměru 62.071 korun měsíčně. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.
  • Vývozní ceny v květnu meziročně klesly o 5,4 procenta, nejvýrazněji od listopadu 2002, a klesaly tak již sedmý měsíc po sobě. Důvodem byl opět zejména značně posilující kurz koruny, informoval Český statistický úřad. Dovozní ceny klesaly již desátý měsíc po sobě, v květnu o 3,3 procenta.
  • Běžný účet platební bilance v květnu vykázal schodek téměř 11,7 miliardy korun. Informovala o tom Česká národní banka. V dubnu skončil běžný účet deficitem 4,67 miliardy koruny a za celý loňský rok skončil schodkem 88,9 miliardy korun. Platební bilance je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím.
  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto prodala během prvního pololetí letošního roku 366.686 vozů. Meziročně to představuje nárůst o 17,9 procenta. Nejvíce rostl prodej škodovek ve východní Evropě.
  • Český výrobce letecké techniky Aero Vodochody koupí svého rumunského konkurenta Avioane Craiova za 16,3 milionu eur (380 milionů korun). Český podnik zvítězil v soutěži, kterou vyhlásila rumunská privatizační agentura AVAS.
  • Na anonymních vkladních knížkách České spořitelny měli lidé ke konci června uloženo 3,44 miliardy korun. Od počátku roku tak klienti spořitelny vybrali přes 200 milionů korun a od loňského června zhruba 465 milionů korun. Od počátku převodů v roce 2002 lidé vyzvedli z těchto knížek přibližně 116 miliard Kč.
  • Senát ve čtvrtek schválil novelu, která počítá s postupným zvyšováním věkové hranice odchodu do důchodu. Pokud novelu podepíše prezident budou lidé po roce 2030 odcházet do penze v 65 letech a to bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži. Matky dvou a více dětí by měly mít i po roce 2030 možnost jít do penze dřív tj. ve věku 64 - 62 let.

  • Počet osobních aut na tuzemských silnicích se od začátku roku zvýšil o 97.000 na 4,377 milionu. Jejich průměrné stáří se od začátku roku nezměnilo a bylo 13,9 roku. Celkem bylo v Česku 6.995.373 registrovaných vozidel všech kategorií o průměrném věku přes 17 let. Oznámilo to dnes Sdružení automobilového průmyslu s tím, že jde o předběžné údaje z centrálního registru.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz RM-Systém burzou - co tato změna přinese?

Přeměna RM-Systému na formu klasické burzy se dotkne drobných investorů. Ti přijdou o výsadu přímo na trhu obchodovat. Budou muset použít prostředníka. Sami budou moci obchodovat jen ti, kteří budou shledáni jako zkušenější investoři. Zkoušeli jste někdy obchodovat v rámci RM-Systému? Bude se vás nějakým způsobem dotýkat tato změna? Obáváte se vyšších poplatků kvůli nutnosti použít prostředníka k obchodování?         


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Komodity a futures  v rámci Kapitálového trhu serveru Finance.cz vám pravidelně předkládáme analýzy od společnosti Colosseum. Tentokrát je pro vás připravena analýza o obchodování s řepkou.
  • Zajímají vás informace o různých společnostech? Tento týden jsme pro vás v sekci Akcie v rámci Kapitálového trhu připravili profil jedné z našich nejznámějších bank. Podívejte se na detailní profil Komerční banky, jejíž akcie jsou obchodovány na veřejných kapitálových trzích v České republice (SPAD, KOBOS, RM-Systém) a také ve formě globálních depozitních certifikátů (GDR) na Burze cenných papírů v Londýně.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Bez dokladů se neobejdeme! Řada dokladů, které si vyřizujeme lze použít i v zahraničí. Podívejte se s námi, jaké doklady lze použít v zahraničí a jak si je vyřídit. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme se tedy nejdříve podívali na doklady, které lze využít nejen k cestování. K cestám do Evropské unie by vám měl postačit občanský průkaz. Při cestách mimo ni se ale bez pasu již neobejdete. Dále jsme se podívali na řidičský průkaz a jeho mezinárodní formu. Nakonec jsme se věnovali kartám pro mladé, které nejen studentům umožňují čerpat mnoho slev nejen v ČR ale i v zahraničí.


Anketa

Na základě evropské směrnice přemění mimoburzovní akciový trh RM-Systém svou formu na burzu. V Česku tak vznikne mimo Burzy cenných papírů Praha, a.s. další burza. Bude podle vás tato změna znamenat nějaké zásadní rozdíly oproti stávajícímu stavu?

  • ano - pravděpodobně dojde k nárustu obchodů na RM-Systému, zvětší se zájem zahraničních investorů - 35 %
  • ne - trh RM-S je malý a nelikvidní a obě firmy vedle sebe prakticky fungují jako burzy již léta - 25 %
  • ne - nicméně rozšiřováním možností, kam investovat, bude RM-S v budoucnu nabývat na významu - 40 %

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU