Toshiba vybaví první notebook s procesorem Cell

18.07.2008 | , www.pctuning.cz
STYL/počítače a IT


Toshiba je první společnost, která oznámila výrobu přenosného počítače s procesorem Cell, který jsme mohli najít v herní konzoli Play Station 3. Pojďme se podívat na Qosmio G55.

Firmy IBM, Sony a Toshiba se podílely na vývoji Cell Broadband Engine. Narozdíl od známého produktu Play Station 3 bude nový notebook Toshiby obsahovat pouze čtyřmi SPE (Synergistic Processing Elements) s architekturou Cell, ta navíc nebudou určena primárně pro práci, jak si jí možná mnoho z vás představuje - tedy na běh operačního systému nebo hraní her. Marketingový název technologie, Toshiba Quad-Core HD, by mohl napovědět k čemu budou 4 "extra" jádra využívaná.

Toshiba zamýšlí tyto speciální procesory využít především při práci s multimediálními aplikacemi, napříkad s fotkami, při přehrávání videa s vysokým rozlišením (HD). Čtyři "multimediální" jádra také umožňují jeho encodovaní v reálném čase. Jsem zvědavý, jak Cell takovýmto zařízením (a popřípadně i desktopovým počítačům prospěje), jeho dalšího nasazení se možná časem dočkáme i od ostatních partnerů - tedy IBM a Sony.

Čtyřjádrový Cell asistuje procesoru Intel Core 2 Duo P7350 s taktem 2GHz, operační paměť typu DDR2 má kapacitu 4GB a takt 800MHz. Dva disky mají kapacitu 500GB (zřejmě budou zapojeny v RAID poli) a o paměťová média se postará dvouvrstvá DVD-SuperMulti (+/-R) mechanika. Ke grafické kartě Nvidia GeForce 9600M GT s 512MB GDDR2 paměti (možnost alokovat 1791MB operační paměti pomocí technologie Nvidia TurboCache) bude připojen monitor s úhlopříčkou 18,4". Jeho rozlišení bude 1680*945 pixelů. Chybět nebude ani Bluetooth, ethernet nebo WLAN adaptér. Hmotnost notebooku by se měla pohybovat okolo 4,9Kg podle zvolené výbavy, jeho cena začíná na $1,599 (asi 24000Kč).

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: STYL/počítače a IT