Přes čtyřicet procent investorů překonalo index PX

22.07.2008 | , Akcie.cz
Tiskové zprávy


Podle ankety, která proběhla na serveru akcie.cz, přes čtyřicet procent investorů za první půlrok 2008 překonalo index pražské burzy. Patnáct procent z nich dokázalo situace na trhu využít k dosažení zisku.

Na českém zpravodajské serveru akcie.cz určeném drobným investorům proběhla ve dnech 7.7.-21.7.2008 anketa anonymně zkoumající vývoj portfolia investorů za první půlrok 2008. Jelikož index pražské burzy PX ztratil v témže období 18,3%, porovnávali investoři svou výkonnost právě s ním.

59 % zúčastněných odpovědělo, že během uvedeného období ztratili více než PX. 41 % naopak dokázalo index porazit. 26 % z nich přitom uvedlo, že sice dopadli lépe než PX, ale pořád se pohybují v červených číslech. 15 % dokonce potvrdilo, že se mohou těšit ze zisku. Ankety se zúčastnilo celkem 802 investorů, prohlédnout si ji můžete zde.

Index PX díky výsledku -18,3 % zažil nejhorší první polovinu roku od roku 1995. Situace na finančních trzích byla vyústěním a pokračováním hypoteční a posléze kreditní krize, která se rozšířila z USA. Co nás čeká v příštích měsících?

„Ve druhé polovině roku předpokládám postupné uklidnění situace. Jak velkou část ztrát se trhům podaří umazat, to bude záležet zejména na vývoji americké ekonomiky, cen ropy a situace ve finančním sektoru. Přes vyšší rizikovost v krátkodobém horizontu se domnívám, že pro dlouhodobé investory je vhodné aktuální situace využít k nákupům,“ komentoval vývoj na kapitálových trzích David Brzek, makléř Fio, burzovní společnosti.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy