Vitamín A oceníme v létě při opalování

23.07.2008 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


Zdraví a krása jsou na sobě vzájemně závislé veličiny, které jsou také neodlučně spojené s vitamíny. Ty jsou velmi důležité pro zdraví a krásu pleti, vlasů, nehtů a dalších orgánů, ale i pro dobrou duševní náladu.

Vitamíny jsou nezbytnou součástí naší stravy, potřebujeme je pro správné fungování všech orgánů, podílejí se také na získávání energie ze stravy, účastní se i tvorby hormonů, enzymů a krvinek. Protože si naše tělo většinu z nich nedovede samo vyrobit, je důležité je pravidelně zásobovat, proto má být strava pestrá a obsahovat všechny důležité složky, včetně potřebných vitamínů.

Clipboard03_7.jpgVitamín A – betakaroten
Prvním v abecedě vitamínů je vitamín A – betakaroten (provitamín A). Vitamín A je rozpustný v tucích. Existuje ve formách – jako vitamín A1 (retinol) a vitamín A2 (3-dehydroretinol). Vitamín A je nutný pro tvorbu zrakového pigmentu – rodopsinu, který potřebujeme za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti, zánětu spojivek a dalším problémům očí, ale i pokožky. Jeho nedostatek také způsobuje náchylnost k infekcím dýchacích cest, akné, ekzémy, vypadávání vlasů, tvoření vrásek a jemných červených vlásečnic pod pokožkou, únavu a ztrátu čichu.

Vitamín A je také důležitý antioxidant. Najdeme jej v mrkvi, listové zelenině, třešních, meruňkách, žlutém ovoci, melounu, avokádu, rajčatech, červené řepě, zelí, špenátu, ale i v mléčných produktech, vejcích, rybím tuku a vnitřnostech, zejména v játrech. Je dobré konzumovat zeleninu obsahující vitamín A s malým množstvím tuku – například s olivovým olejem, protože karoteny jsou rozpustné v tucích.

Na rozdíl třeba od vitamínu C, se vitamín A z těla nevylučuje, proto při nadměrném užívání vitamínu A hrozí předávkování, ale nemusíme se jej bát při běžné konzumaci ovoce a zeleniny. Předávkování může způsobit osteoporózu a i otravu. Hypervitaminóza A je toxická a způsobuje praskání a krvácení rtů a podrážděnost. Zvlášť nebezpečná je u těhotných žen, kde může zavinit poruchy vývoje plodu.

Vitamín A chrání kůži a oči
Clipboard04_6.jpgVitamín A patří k létu, a to kvůli opalování. Aby nedošlo k poškození kůže nadměrným UV zářením, je dobré zvýšit příjem karotenů ve stravě. Betakaroten by měli užívat všichni, kdo se často sluní. Chrání totiž kůži před solární dermatitidou, čili alergií na slunce, je také prevencí před nebezpečím zhoubného rakovinového bujení kůže a podporuje zdravé opálení kůže.

Zvýšená spotřeba vitamínu A je také při sledování televize, práci na počítači nebo při špatném osvětlení, ale i při požívání alkoholu, léků či kouření.

Betakaroten chrání sliznice a kůži před vysycháním a přesoušením, udržuje zdravou pleť, vlasy, nehty, zuby a kosti. Jako antioxidant je prevencí vzniku stařeckých skvrn a rakoviny a zvyšuje obranyschopnost organismu. Obsahují ho i mnohé kosmetické přípravky a masti na ochranu kůže.

Při přípravě jídla se vitamín A ničí vařením – teplotou nad 100 °C.

Tip: Mrkvový koktejl
Drobně nakrájíme – nebo nastrouháme 150 g mrkve, dáme do mixéru společně se šťávou z půlky citrónu, 50 ml bílého jogurtu, 150 ml minerálky, půl lžičkou hroznového cukru, deseti lístky rokety a vše rozmixujeme.

 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání