Dvoujádrový Atom bude uveden 21.září

01.08.2008 | , www.pctuning.cz
STYL/počítače a IT


Dva dny před začátkem podzimu se k nám dostane jeden z bestsellerů poslední doby, procesor Atom, ve svém dvoujádrovém provedení.

Procesor Atom je skutečně jedním z nejžádanějších výrobků poslední doby. Na internetu stále kolují zprávy o jeho nedostačujících dodávkách, a to především kvůli boomu miniaturních notebooků v čele s Asus Eee či velmi povedeným MSI Wind. Dvoujádrový Atom se svým uvedením 21.září (IX.) stane jedním z nejočekávanějších příchodů třetího kvartálu. Dalo by se říci skoro čtvrtého - Intel je s uvedením lehce za svým původním rozvrhem.

 

atom.jpgDual-core Atom 330 poběží stejně jako jeho jednojádrový ekvivalent Atom 230 na frekvenci 1.6GHz s rychlostí sběrnice 533MHz a 1MB Cache (512KB na jádro). Stejně tak bude možné jej osadit do identické desky se socketem BGA437. Velmi důležitá bude jistě i jeho cena. U dnešního Atomu začínáme na hranici $29 za samostatný kus a $58 za procesor + základní desku. Atom 330 by měl pak začínat na hodnotě $43 a tedy pravděpodobně $72 za komplet. S cenou na této hladině se již velmi přibližuje klasickým dvojádrovým Celeronům, avšak u Atomu je výhodou především jeho velmi nízká spotřeba spotřeba, a tedy výhoda pro využití v přenosných zařízeních.

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/počítače a IT