Ústní pohovor: jazykové obory

01.08.2008 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Druhé kolo přijímacích zkoušek na většinu oborů, na kterých se vyučuje nějaký světový jazyk, znamená ústní pohovor v jazyce, který chcete studovat. Jak se na ústní zkoušku připravit a co na ní očekávat?

Druhé kolo přijímacích zkoušek na většinu oborů, na kterých se vyučuje nějaký světový jazyk, znamená ústní pohovor v jazyce, který chcete studovat. Jak se na ústní zkoušku připravit, a co na ní očekávat, se dozvíte na dalších řádcích.

Co čekat
Na některé škole se testují reálie země, kde se mluví jazykem, který chcete studovat, jinde se pokládají otázky na popis cesty nebo zadává vymyšlení jednoduchého příběhu na určité téma, a skoro všude se zkoušející ptají na motivaci ke studiu. Zjistěte si proto předem okruh otázek, které se u přijímacích zkoušek pokládají (pokud vám informace škola nepošle v pozvánce k přijímačkám, určitě je najdete na stránkách fakulty) a zkuste si ke každé připravit pár vět, abyste věděli, o čem mluvit.

Příprava
Pokud máte možnost, zkuste si v daném jazyce s někým jen promluvit. Procvičíte si tak výslovnost a zrychlíte reakci na položené otázky. Výborná znalost gramatiky a slovní zásoby vám k ničemu nebude, když budete mít strach mluvit nahlas. Pokud budete mít možnost mluvit o otázkách, které vás u zkoušky čekají, tím lépe.

U zkoušky
Až na vás dojde řada u zkoušky, pokuste se co nejvíce uklidnit. Nesoustřeďte se na správnou gramatiku, klidně zapomeňte na člen nebo přehoďte slovosled, ale hlavně něco říkejte. Nebojte se pomoci si klidně i rukama nebo nohama, ale mluvte, moc dlouho nepřemýšlejte, nemlčte. Zkouška by měla být dialogem, takže reagujte nejen ve chvíli, kdy je vám jasně položena otázka, ale ať už verbálně nebo neverbálně, reagujte na každou větu. Protože je zkouška ústní, nejvíc bodů získáte právě za výslovnost a schopnost v jazyce myslet a reagovat.




Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Michaela Slivkaničová