Olympiáda zviditelní pořadatelskou zemi

04.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Čína slibuje nejúspěšnější olympiádu v historii. Olympijské hry, ale i ostatní sportovní akce, jsou vždy pro pořádající zemi významnou událostí.  Na několik dní se pořadatelská země stane pro celý svět středem pozornosti.  Jaké přínosy pořádání těchto akcí přináší?

Téma tohoto týdne: Olympiáda

Určitě existuje spousta různých akcí, které na sebe směřují pohledy mnoha lidí z celého světa, ale přesto si dovolím tvrdit, že nejvíce se pozornost všech věnuje především na velké sportovní události. A olympijské hry z tohoto pohledu patří opravdu mezi ty události, které jsou nejen ze sportovního hlediska nejsledovanější událostí daného roku. Vždyť taky olympiáda je největším svátkem sportu.

Příprava olympijských her je pro každou zemi  nejen  prestižní záležitostí, ale také událostí, která se promítne do ekonomiky země.  Pořádání her včetně vybudování veškeré infrastruktury sebou přináší nemalé náklady. Rozpočet olympijských her v Číně dosáhl rekordních 42 miliard amerických dolarů, Aténám před čtyřmi roky stačilo “pouhých“ 15 miliard amerických dolarů. Již samotná příprava olympijských her má spíše pozitivní sociálně ekonomický efekt. Podporuje vznik nových pracovních sil v ekonomice díky tomu, že firmy dostávají zakázky a budují se nové stavby.
Stejně jako  pro ostatní země, i pro Čínu a město Peking se příprava na hry stala příležitostí k vybudování a rekonstrukci městské infrastruktury. Náklady na modernizaci silniční sítě, veřejné dopravy včetně metra, letiště, vodovodní a kanalizační sítě i na zlepšení životního prostředí přesáhnou mnohonásobně náklady na sportoviště a hry samotné. 


Letiště pro olympiádu


Jednou z mnoha nově vybudovaných staveb, které vznikly díky konání her, je nové letiště.  Půl milionu tun oceli bylo použito při výstavbě nového terminálu na pekingském letišti. Terminál podle svých tvůrců v sobě skloubí minulost i budoucnost Číny. Historii reprezentuje vnější design, se zlatou střechou a rudými sloupy. Moderní vnitřní ocelová konstrukce však poukazuje na to, že Čína by se raději dívala dopředu.
Pro olympijský Peking byla výstavba nového terminálu nutností. Už nyní bylo místní letiště značně přetížené a příliv olympijských turistů by jen těžko zvládalo.
I když náklady jsou vysoké, lze říci, že zemi, městu přinesou do budoucna výhodu, v podobě moderní a hlavně nové infrastruktury. V řadě případů, pokud by se olympiáda v daném místě nekonala, by žádná modernizace neproběhla.


Turisté přivezou peníze


Olympijské hry  také zvyšují příliv turistů nejen v době trvání samotné sportovní události, ale někdy i po ní. Odhady kolik na olympiádu v Číně může přijet turistů mluví až o dvou miliónech. Přepokládá se, že každý domácí turista utratí během svého pobytu v Pekingu 150 dolarů a každý cizinec v průměru 1050 dolarů. Olympijské hry by měly firmám přinést dodatečné tržby v celkové výši několik set milionů dolarů.


Olympiáda pomáhá i životnímu prostředí


Olympijskými hrami se chce pořadatelská země prezentovat  co nejlépe. Novým problémem, který se vyskytl v Pekingu je stav ovzduší. Olympiádu tak provází informace o velkém množství smogu. A i když jsou prováděna různá opatření, daří se zlepšit ovzduší jen těžko. Jedním ze zajímavých opatření je, že jeden den mohou do ulic pouze auta se státní poznávací značkou končící sudým číslem. Další den mohou jezdit jen auta s čísly lichými. Tak se budou řidiči střídat až do konce září. Kdo pravidlo poruší, zaplatí pokutu.  Toto opatření znamená, že v ulicích je denně o milión tři sta tisíc aut méně.

I když ovzduší i tak nebude ideální, i toto opatření přispěje k tomu, že se alespoň trošku zlepší. A to je určitě další pozitivm letošních olympijských her.


peking20086454.jpgLetní olympijské hry 2008 v Pekingu se nezadržitelně blíží. V naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků jsme pro vás připravili serii článků, které vám LOH 2008 představí. Podíváme se na přínosy pro pořadatelskou zemi, kde hledat výsledky a zpravodajství o hrách, či co je součástí oficiálního zahájení a zakončení her. Nebudou chybět ani informace o sázkách. 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU