Kupujeme nové auto: Nové nebo ojeté?

27.02.2009 | , Finance.cz
LEASING A SPLÁTKY


Už víme, jak za nové auto zaplatit, jak vyřídit administrativu s jeho pořízením spojenou a v dnešním článku se pokusíme odpovědět na další důležitou otázku – je lepší koupit ojeté nebo nové auto?

Na reklamních billboardech se dnes často můžete setkat se sloganem typu – Koupit nové auto nebylo nikdy tak výhodné jako nyní! Je to však pravda? Ano i ne, ceny aut totiž mohou ještě dále klesat, mohou však i růst, záleží především na vývoji kurzu české měny.

Finanční krize či s ní spojená ekonomická recese přivedla do potíží většinu významných automobilek. Ty zareagovaly nejen snižováním výroby a propouštěním ale také pro řadového občana příjemnějším způsobem, a to snížením cen automobilů. Díky tomuto faktu samozřejmě začaly klesat i ceny ojetých automobilů. Koupě automobilu je tak stále výhodnější a díky stále ještě pokračujícímu poklesu výkonnosti světové ekonomiky bude pokles cen automobilů pravděpodobně dále pokračovat. Na druhou stranu je zde však riziko opačného vývoje cen, a to díky slábnoucí koruně, která dovážené vozy naopak prodražuje. I když už budou v příštích měsících ceny automobilů dále klesat, stagnovat či naopak mírně růst, platí fakt, že pořízení automobilu ať už ojetého či nového je nyní podstatně levnější záležitostí než v předchozích několika letech. Pojďme se tedy na výhody a nevýhody koupě nového i ojetého vozu podívat blíže.


Nový vůz – méně starostí, více jistoty ale také rychlá ztráta hodnoty


Bezesporu jednou z největších výhod nového automobilu je jeho relativně bezproblémový provoz v prvním měsících (letech) jeho užívání. Po prvních pár let a prvních pár desítek tisíc najetých kilometrů nebudete muset téměř vůbec do servisu, pokud samozřejmě nepočítáme pravidelné servisní prohlídky určené na kontrolu auta a výměnu provozních kapalin. Pokud se na autě v této době vyskytne závada, většinou ji servis řeší zdarma v rámci záruky. Ze zákona je záruční doba dva roky nicméně řada prodejců nabízí prodlouženou záruku (například Kia dokonce pět nebo sedm let). Často prodejci nabízejí záruku ne na roky, ale na ujetí několika tisíc (desítek tisíc) kilometrů. Další důležitou výhodou nového auta je, že budete mít výrazně méně starostí jak s jeho výběrem, tak s následnou údržbou. Máte také jistotu, že nové auto nebude poškozené, havarované ani kradené, což naopak často hrozí u aut ojetých.

Naopak nevýhodou nových automobilů je fakt, že se tento segment trhu stává čím dál více spotřebním zbožím, což v praxi znamená největší ztrátu kupní ceny v prvních měsících užívání. Nevýhodou nového automobilu, je i fakt, že většinou budete muset nějakou dobu čekat než vám ho automobilka vyrobí. Vůz, který by jste chtěli přímo na míru je totiž málokdy skladem. Až nové auto dostanete, připravte se také na to, že se nový motor musí nějakou dobu zajíždět, takže na začátku musíte oželet nejvyšší otáčky a rychlosti.


Ojetiny jsou levnější ale i rizikovější


To co favorizuje ojeté auto vůči novému vozu je jednoznačně cena, přičemž i ojetinu můžete koupit stejně jako nové auto buď za hotové nebo na leasing. Za stejnou cenu, jako si koupíte nové auto s minimální výbavou a malým zavazadlovým prostorem, seženete mezi ojetými auty často spolehlivý kousek s dobrou výbavou a velkým zavazadlovým prostorem, který vám bude sloužit pravděpodobně stejně dlouho a dobře jako nové auto. Pouze je to risk a trochu víc starostí.

A právě míra rizika je největší nevýhodou pořízení ojetého automobilu. U ojetého vozidla nemáte jistotu původu a taky nevidíte dovnitř motoru, kde mohou být vady nejvíce zamaskovány. Problém taky může nastat s objevením vady po nějaké době, protože reklamovat u prodávajícího můžete pouze vady, o kterých prodávající věděl a to do 6ti měsíců. Komplikace mohou nastat právě s prokazováním vad zda se o nich před prodejem vědělo nebo ne. V tomto jsou velmi výhodné ojeté roční nebo referentské vozy, na které se zaměřují dealeři všech značek a tato oblast se stává zajímavou jak pro zákazníky, tak pro automobilky.

Dalším problémem, se kterým se lze ještě stále setkat je to, že některé autobazary mívají vzorové smlouvy napsané ve prospěch autobazaru na úkor  kupujícího. Pozor na to! Smlouvu si vždy pečlivě přečtěte, pokud vám něco není jasné, ptejte se a jeví-li se vám nějaké ujednání pro vás jako kupujícího nevýhodné, zkuste o smlouvě vyjednávat. Nebude-li autobazar ochoten ustoupit, zvažte, zda vám koupě auta stojí za případné budoucí komplikace, které může nevýhodná smlouva přinést.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: LEASING A SPLÁTKY