Díl V.: Kocourkovi kupují nový automobil.

26.06.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Rodina Kocourkových vlastní starší automobil po rodičích. Jejich přáním je pořídit si automobil novější a větší, který by uplatnili i při dovolené. Nový automobil ovšem není jejich prioritou číslo jedna...

Během dvou až tří let nastoupí paní Kocourková do práce a měsíční rozpočet rodiny bude asi o 5 000 Kč větší. V té době si paní Kocourková uzavře stavební spoření s pravidelnou měsíční úložkou 1 500 Kč. Po pěti letech spoření bude mít našetřeno 120 000 Kč. K částce připočteme prodejní cenu za nynější automobil a Kocourkovi si budou moci pořídit - formou finančního leasingu za přijatelných podmínek, automobil nový v hodnotě 300 000 Kč.

Kocourkovi složí při uzavírání leasingové smlouvy akontaci ve výši 60% a následné měsíční splátky po dobu 5 let se potom budou pohybovat kolem 3 000 - 3500 Kč včetně pojištění. Díky docela vysoké akontaci přeplatí půjčenou částku asi o 30 %.
Pokud nastane situace, že nebudou mít Kocourkovi dostatek finančních prostředků na 60% akontaci, složí pouze 50 %, nebo ze svých požadavků sníží a vyberou si tak levnější automobil, třeba za 250 tisíc apod.

Pro svůj cíl - mít nový automobil dle svých představ, chtějí Kocourkovi tedy využít kombinaci starého dobrého stavebního spoření s finančním leasingem. Prostředky ze stavebního spoření budou sloužit jako akontace. Finanční leasing je v dnešní době velice populární a jeho hlavní nevýhodou je vysoké přeplacení půjčené částky a nutnost havarijního pojištění. Kocourkovi na tyto podmínky rádi přistoupí, jinak by se nového automobilu dočkali až za 10 - 15 let. Důležité je správně uzavřít leasingovou smlouvu. Tedy s jasnými podmínkami ohledně pojištění, mimořádných splátek, dřívějšího splacení a přepočítání pravidelných splátek dle inflace, převzetí do osobního vlastnictví apod.

Aktuální informace o finančním leasingu získáte v sekci Leasing.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ