Jak na změnu pojišťovny u povinného ručení?

01.08.2008 | , Ručení.cz
POJIŠTĚNÍ


Stejně jako každý rok i letos na konci října pojišťovny zveřejní své sazebníky povinného ručení na příští rok. Budeme si tak moci zvolit pojišťovnu u níž uzavřeme smlouvu na příští rok. Jak při změně pojišťovny postupovat?

Důvody pro změnu pojišťovny mohou být různé. Často je to výše zmíněná výše pojistného, jindy zase nespokojenost se službami či jednáním dané pojišťovny. Patrně nejčastějším důvodem změny je škodní událost způsobená řidičem v uplynulém roce. Pojišťovny totiž škodní či bezeškodní průběh uplynulého roku zohledňují ve smlouvě na rok následující, formou bonusů či malusů.

Pro bezproblémovou změnu pojišťovny je nutné dodržet následující postup:

  • Zaslat či jinak doručit písemnou výpověď pojistné smlouvy na stávající pojišťovnu – výpověď je nutno podat minimálně 6 týdnů před skončením pojistného období. Ve výpovědi by mělo být uvedeno jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum a podpis. Vypovědět smlouvu o povinném ručení lze také v případě, že pojišťovna upraví výši pojistného a vy s touto úpravou nesouhlasíte. V tomto případě musí být výpověď doručena písemně do 1 měsíce od doručení sdělení o úpravě pojistného.
  • Vyžádat si potvrzení o bezeškodním průběhu pojištění - potvrzení pro novou pojišťovnu, která vám na jeho základě přizná bonus. Takže pokud jste během pojistného období bourali, o potvrzení nežádejte.
  • Při ukončení pojištění je nutno vrátit pojišťovně zelenou kartu
  • Uzavřít smlouvu u jiné pojišťovny - novou smlouvu je třeba uzavřít do čtrnácti dnů po zániku smlouvy původní. Pokud majitel vozidla takto neučiní je povinen odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu, jinak mu hrozí pokuta.


Co v případě, že se změní majitel vozidla?


Při změně majitele vozidla nedochází automaticky k zániku povinného ručení, ani k jeho přechodu na vlastníka nového. K zániku dochází až v okamžiku, kdy původní majitel oznámí prodej vozidla své pojišťovně. Z toho vyplývá, že původní majitel vozidla musí změnu ohlásit nejen na registru vozidel ale také u pojišťovny, u které má sjednáno povinné ručení. Musí rovněž odevzdat zelenou kartu. Nespotřebovanou část zaplaceného pojistného vám pojišťovna vrátí.

Nový majitel pak musí rovněž oznámit změnu vlastnictví na registru vozidel a uzavřít novou smlouvu o povinném ručení u některé z pojišťoven, a to nejdéle do čtrnácti dnů od zániku smlouvy staré. Bez pojištění vozidlo na pozemní komunikace nesmí. Pokud nový vlastník vozidlo provozovat nehodlá, musí ve lhůtě 14 dnů od zániku povinného ručení odevzdat registrační značku a osvědčení o registraci vozidla na registru silničních vozidel a požádat o dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel. V tomto případě povinné ručení sjednávat nemusí.


Autor článku

Článek  

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ