Díl V.: Kolečkovi si zajišťují stáří na požadující úrovni

09.12.2002 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Kolečkovi si jsou vědomi, že si na "lepší stáří" musí našetřit sami, protože výše vyměřovaných důchodů od státu by jim nestačila. Jak na to se dozvíte v dalším dílu seriálu o rodinném plánování.

Rodina: pan Kolečko 53 let, paní Kolečková 50 let, děti ve věku 27, 20 a 17 let.
Hlavní potřebou Kolečkových je zabezpečení životní úrovně v důchodovém věku, nechtějí si tedy svůj životní standard v důchodu snižovat.

Zabezpečení na stáří  v pokročilém věku

Kolečkovi si jsou vědomi, že si na "lepší stáří" musí našetřit sami, protože výše vyměřovaných důchodů od státu by jim nestačila. Platí si oba dva 200 Kč měsíčně na účet u penzijního fondu a dalších 300 Kč na kapitálové životní pojištění. Pan Kolečko při sjednávání pojištění neodolal a uzavřel si i investiční životní pojištění, platí tedy ještě dalších 300 Kč u jiné pojišťovny, kde může rozhodovat o typech fondů, do které pojišťovna jeho prostředky investuje.

V 60-ti letech budou mít naspořeno tolik, že si budou moci říci: máme nejen dostatek času, ale i peněz. Některé produkty si nechají vyplatit jednorázově a jeden nebo dva budou čerpat jako roční důchody na přilepšenou. Kolik je možno prostřednictvím penzijního připojištění a životního pojištění naspořit si můžete opět sami vypočítat na našich kalkulačkách. Upozorňujeme, že částky jsou pouze orientační.

Zabezpečení na stáří v mladistvém věku

Sedmadvacetiletý syn si chce pořídit v nejbližší době byt, částečně se zadluží, proto se chce pojistit proti úmrtí, aby nezanechal po sobě dluhy. Zvolí nějaký druh životního pojištění se spořením, aby měl současně naspořeno na stáří. Také ho lákají daňové úlevy u životního pojištění. Penzijnímu pojištění nevěří a je přesvědčen, že jeden produkt na zajištění stáří na požadované úrovni mu stačí. Peníze chce investovat do zábavy a ne na spoření do důchodového věku.

Starší dcera již pracuje dva roky a rozhodla se o založení penzijního připojištění již při nástupu do zaměstnání. Dostává příspěvek od zaměstnavatele ve výši 200 Kč a sama si platí jen 100 Kč. V jejím případě nepovažuji životní pojištění za vhodný produkt, není totiž v pozici živitele rodiny.

Shrnutí

Penzijní připojištění -  produkt slouží ke zhodnocováním úspor se státní podporou a relativně vysokým úrokem. Při jednorázovém vyplacení naspořené částky produkt končí, při rozhodnutí o vyplácení ročních důchodů dostanou Kolečkovi každý rok určitou částku, která jim bude pravidelně vyplácena na dobu neurčitou. Někdy donutí člověka k uzavření třeba příspěvek zaměstnavatele.
Životní pojištění - chrání především pozůstalé před úmrtím blízkého, při dožití je vyplacena pěkná částka, která slouží také na "přilepšenou" ve stáří. V případě úmrtí je u kapitálového životního pojištění vyplacena předem stanovená částka. U investičního životního pojištění jde pouze o částku odpovídající naspořené částce.

Autor článku

Eva Šobáňová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ