Spořicí účty 2011: Víme, kde získáte nejlepší úrok

10.01.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Přinášíme aktuální zhodnocení trhu i výhled do dalších měsíců. Odkrýváme produkty s nejlepším zhodnocením podle různých kritérií.

Pohled na úrokové sazby spořicích účtů není na počátku roku 2011 nikterak povzbudivý. Dobrou zprávou je, že v tuto chvíli již skutečně můžeme říci: horší už to nebude.

Za zajímavější zhodnocení si musíte “připlatit“ počátečním vkladem nebo uložením peněz na několik měsíců. Navíc se do řad spořicích účtů definitivně vkladla nepřehlednost, na každém kroku narazíte na spousty podmínek. Králem chaosu je pak mBank s její akční nabídkou úročení eMaxu Plus (viz dále).


Výhled do dalších měsíců


Pakliže začátek roku ukazuje spořicí účty v nepěkném světle, mohlo by se blýskat na světlejší zítřky. Úrokové sazby v ekonomice, které byly nízké po celý rok 2010, mají vyhlídky na růst. Kolik bude 2T repo sazba na konci roku 2011, neví absolutně nikdo. Ekonomové se odvažují pouze predikovat MOŽNOST růstu sazeb, a to už ve 2. kvartále 2011. Vzhledem k celkovému ekonomickému výhledu je tudíž pravděpodobné, že při závěru 2011, se už nebudeme koukat na hodnotu 2T repo sazby 0,75, nýbrž na něco vyššího. Zda to bude 1,0 nebo 1,5, nevíme. Spořicí účty však na změnu základní ekonomické sazby reagují poměrně pružně (na rozdíl od úvěrů).


Absolutně nejvyšší úrok: 5,95 %


Pokud by nás nezajímalo nic jiného, než velikost, nejvyšší úrok na trhu naleznete u družstevní záložny WPB Capital u jejího Spoření na dálku, viz i náš přehled spořicích účtů a vkladů. Podmínkou je, že vás vklad musí byt vyšší než 1,5 mil. Kč a na peníze si nesáhnete 5 let. Ještě před několika lety by se tento produkt jmenoval termínovaný vklad, název však evidentně podlehl marketingové síle slovního spojení spořicí účet. O tom, co vše se skrývá na trhu pod názvem spořicí účet jsme psali ve článku Pod názvem spořicí účet se skrývá až 6 odlišných produktů. Dvojkou na trhu co do robustnosti úroku je Spořicí účet spořitelního a úvěrního družstva Akcenta. Pro 5,3 % vám stačí zůstatek 1 mil. Kč, jinak by byl komentář stejný.

Zajímal-li by vás absolutně nejnižší úrok, našli byste ho v hodnotě 0,01 % u Raiffeisenbank u vkladů nad 50 mil. Kč, druhou příčku by pak obsadila UniCredit Bank u Spořicího účtu Plus s 0,05 % u vkladů v rozmezí 1 – 199.999 Kč. Tyto kuriozity existují proto, že Raiffeisenbank kontroluje i horní hranici vkladu, která je u tohoto typu spoření evidentně teoretická. UniCredit Bank se zase soustředí na její Unikátní spoření.


Nejlepší zhodnocení bez nutnosti vkladu a vázanosti: 2,8 %


Hledáte-li spořicí produkt, kde výše vkladu neovlivňuje úrokovou sazbu a kde můžete zhodnocovat libovolnou částku, variant vám ubylo. A přitom právě takové by měly spořicí účty být, aby se odlišovaly od termínovaných či jiných vkladů.

Nejvyšší úrok tohoto typu nabízejí družstevní záložny, jedině tam se ještě dá dostat nad 2 %. U Metropolitního spořitelního družstva nabízejí 2,8 %, u Unibonu 2,2 %. Z bankovních institucí vede účet od Axa Bank s 1,85 %*, kousek za ním pak veterán ING Konto se skromnými 1,75 %.

* do 1.000.000 Kč


Jak a kde lze ještě získat alespoň 2 %?


Když nebudeme zmiňovat produkty s dlouhou dobou splatnosti nebo s vysokou částkou pro aktivaci úroku, našli jsme ještě následující možnosti. Jednou z volitelných služeb Osobního účtu České spořitelny je Spořicí plán. Když si za něj v rámci konfigurace zaplatíte, úspory do 50.000 Kč budete mít úročeny 2 %. GE Money Bank má v nabídce Účet pravidelného spoření, kde jak napovídá název, máte při pravidelném spoření po 1 rok nárok na 3% zhodnocení. Podobnou cestou se vydala i Waldviertler Sparkasse von 1842 se Spořicím účtem Sympatik. Podmínkou pro 3 % je spořit po dobu 30 měsíců 300-3000 Kč každý měsíc. U Wüstenrotu se dostanete na 2 % při vkladu nad 30.000 Kč, u Moravského Peněžního Ústavu na 2,1 % pro libovolnou částku.

Jak tedy vidíte, úroky jsou v drtivé většině případů nějak podmíněny. Korunu podmínkám však nasazuje mBank, kde lze za specifických podmínek získat také 2 %. To si zaslouží vlastní odstavce.


mBank a 2 %


Autor článku se přiznává, že jak vypadaly první hypotéky na trhu, neví. Dobře si ale pamatuje první spořicí účty. Byly to jednoduché produkty, jejichž systém, zhodnocení, i poplatky byly pochopitelné pro všechny klienty. To se bohužel změnilo, čest výjimkám.

Reklamy hlásají, že u mBank získáte až 2% úrok na vaše vklady. Dostanete ho ale jenom pro úspory do 100.000 Kč. Pokud byste spořili už 100.001 Kč, celá částka se vám zhodnotí jenom 0,5 %. Nejde tedy o obvyklé pásmové úročení, ale o přísnou hranici, kterou je potřeba si hlídat. To však není všechno.

100.000 Kč je pouze jednou z podmínek. Abyste získali sazbu 2 % musíte splnit další dva úkoly. Nejprve je potřeba zavolat* do mBank a o úrokovou sazbu slušně požádat. Pak už stačí pouze utratit platební kartou 4000 Kč. To musíte udělat vždy od 15. dne daného měsíce do 14. dne dalšího měsíce – během tzv. ověřovacího období.

V kostce: Pokud třeba od 15. ledna do 14. února zaplatíte kartami mBank alespoň 4000 Kč a požádáte o akční úrok, od 15. února do 14. března se vám budou úspory do 100.000 Kč zhodnocovat 2 %. Jednoduché, že? Vtip je v tom, že abyste toto zjistili, musíte na stránkách mBank strávit celkem dost času, což průměrný zájemce o spořicí účet asi neudělá. Troufáme si tedy říci, že spousta uživatelů eMaxu Plus vlastně neví, kolika procenty se jim vklady úročí.  

* možné provést i přes internetové bankovnictví

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ