ČSOB Pojišťovna loni odhalila pojistné podvody za více než čtyřicet milionů korun

18.01.2011 | , Ručení.cz
POJIŠTĚNÍ


Více než čtyřicet milionů korun se loni podařilo uchránit pracovníkům ČSOB Pojišťovny, kteří se zabývají odhalováním pojistných podvodů. Snahu nepoctivců obohatit se na úkor pojišťovny a jejích klientů se jim podařilo zjistit ve 205 šetřených případech, z nichž více než polovina se týkala pojištění motorových vozidel.

Fingované dopravní nehody vozidel, která byla ve skutečnosti poškozena jindy, jinak a jinde, a úmyslné nadhodnocování škod – to jsou stále nejčastější příklady pojistných podvodů, s nimiž se střetáváme,“ uvedl Zdeněk Horáček, vedoucí oddělení forenzního auditu ČSOB Pojišťovny, které se na odhalování pojistných podvodů zaměřuje. Od roku 2001 se již tomuto oddělení podařilo zjistit pojistné podvody v celkové hodnotě převyšující 350 milionů korun.

Oblíbeným trikem podvodníků je zneužívání povinného ručení. Princip je jednoduchý: majitel obvykle dražšího auta nabourá, ale protože své auto nemá havarijně pojištěné, a neměl by tak šanci na odškodnění od pojišťovny, domluví se s jiným řidičem, který pak nahlásí, že nehodu způsobil on. Při šetření se ale poté zpravidla snadno prokáže, že havárie vznikla za úplně jiných okolností,“ vysvětluje Zdeněk Horáček. Podle něho takových případů přibylo od doby, kdy se zákonná hranice škod u dopravních nehod, u nichž musí asistovat policie, zvedla na 100 000 korun, a nepoctivci tak získali větší prostor pro manipulaci.

Kromě fingovaných škod na motorových vozidlech šetřila loni ČSOB Pojišťovna také řadu podezřelých pojistných událostí, které se týkaly pojištění podnikatelských rizik nebo pojištění domácností, a měla co do činění i s podvodem v cestovním pojištění, kdy se klient domáhal úhrady nákladů za lékařské ošetření v zahraničí na základě falšovaných dokladů.

V odhalování pojistných podvodů pomáhá vyšetřovatelům ČSOB Pojišťovny speciální počítačový systém, založený na automatickém zpracování dat o pojistných smlouvách a pojistných událostech. Ten ČSOB Pojišťovna začala používat už v roce 2006 jako jedna z prvních pojišťoven v ČR. Na ty, kteří se dopustili pojistného podvodu, podává ČSOB Pojišťovna pravidelně trestní oznámení – jen za loňský rok jich bylo 13, od roku 2001 pak celkem 357. Za pojistný podvod hrozí odnětí svobody až na deset let, v loňském roce byl přitom zpřísněn trestní postih pro ty, kteří spáchali pojistný podvod vícekrát, a také pro nepoctivé pracovníky obchodní nebo likvidační služby pojišťoven.


Příklad pojistného podvodu z roku 2010


Na základě upozornění, generovaného počítačovým systémem pro detekci pojistných podvodů, začali vyšetřovatelé ČSOB Pojišťovny zkoumat pozadí vysoce podezřelé pojistné události. K ní údajně mělo dojít tak, že se řidička vozu VW Multivan vyhýbala zvěři, strhla řízení a sjela do příkopu. Při šetření se však ukázalo, že o den dříve měl nehodu s tímto vozidlem nezletilý syn této řidičky a že tuto nehodu šetřila Policie ČR. Porovnáním fotodokumentace z „obou“ nehod se zjistilo, že rozsah poškození Multivanu byl při nich zcela totožný – nehoda vzniklá při údajném vyhýbání se zvěři tak byla fingovaná a účelově nahlášená. Odmítnutím pojistného plnění bylo uchráněno 73 601 korun.

Autor článku

Tiskové zprávy  

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ