Zelená úsporám možná s nižšími dotacemi

18.01.2011 | , Limerik
BYDLENÍ


Dosud žadatelé získali od státu průměrně dvě třetiny celkové investice.

Ministerstvo životního prostředí uvažuje o snížení dotací v programu zateplování Zelená úsporám o několik procentních bodů, aby mohlo posílit administrativu spojenou s kontrolou tisíců žádostí. Dosud žadatelé získali od státu průměrně dvě třetiny celkové investice. Ministerstvo vedené od pondělí ministrem Tomášem Chalupou sdělilo, že žadatelům z loňského léta rozešle Státní fond životního prostředí (SFŽP) dotace do konce března.

Vyplaceny budou peníze pro 17.000 žádostí v celkovém objemu přes pět miliard korun, které byly schváleny 30. září, uvedla mluvčí ministerstva Michaela Jendeková. V programu Zelená úsporám zároveň pokračuje kontrola přijatých žádostí, zbývá jich prověřit ještě 9000, v prosinci loňského roku bylo překontrolováno 5000 žádostí, uvedla mluvčí.

Ministerstvo životního prostředí a SFŽP čelí kritice ze strany zájemců o podporu, kterým se nelíbí zdlouhavé vyřizování žádostí. Podle první náměstkyně ministra Rut Bízkové se fond snaží od počátku zúřadovat žádosti co nejrychleji. "V posledním týdnu před přerušením programu jsme ale obdrželi celkem 10.425 žádostí, což je výrazně více, než je technická a personální kapacita SFŽP. V porovnání s tím za celý rok 2009 přijal fond pouze 3100 žádostí," uvedla Bízková.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ