Vdovský důchod v roce 2011

19.01.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Vdova (vdovec) má při splnění zákonných podmínek nárok na vdovský důchod po manželovi (manželce). Jaké podmínky je potřeba splnit? Jak dlouho se vdovský důchod pobírá? Jak se vypočítává?

Smrt manžela nebo manželky je vždy velmi smutnou rodinnou událostí a žal nelze penězi rozhodně utišit. Většinou má pozůstalý nárok na vdovský (vdovecký) důchod, který je upraven v § 49 a následujících zákona o důchodovém pojištění (155/1995 Sb.). O vdovský důchod je vždy potřeba zažádat místně příslušnou OSSZ.


Kdy máte nárok na vdovský důchod?


Vdova (vdovec) má nárok na vdovský důchod po manželovi, jestliže byl zemřelý manžel

  • a) poživatelem starobního nebo invalidního důchodu, nebo
  • b) splnil ke dni smrti podmínku potřebé doby pojištění pro nárok na invalidní důchod nebo podmínky nároku na starobní důchod anebo zemřel následkem pracovního úrazu.

Z dikce zákona vyplývá, že nárok na vdovský důchod nemá družka (druh) po zemřelém partnerovi, i když měli společnou domácnost a žili spolu několik let. Při opětovném sňatku vdovy (vdovce) nárok na vdovský důchod taky zaniká. Dále nemá na vdovský důchod nárok vdova (vdovec) po manželovi, jestliže nezíská potřebnou dobu pojištění pro přiznání invalidního důchodu. V praxi tak často nemají na vdovský důchod nárok vdovy, jestliže jejich manželé byli v posledních letech příliš dlouho vedeni v evidenci úřadu práce.

  • Praktický příklad
    Vdova paní Novotná si požádá o vdovský důchod po zemřelém 47letém manželovi. Zemřelý pan Novotný získal pouze 22 let pojištění a v posledních 10 letech byl 7 let v evidenci úřadu práce. Protože nedosáhl důchodového věku ani potřebné doby pojištění, tak nemá zemřelý nárok na starobní důchod. Současně nevznikl zemřelému ani nárok na invalidní důchod. Protože byl starší než 28 let, tak musel získat v posledních 10 letech 5 let pojištění. Tuto podmínku pan Novotný nesplnil. Vdově paní Novotné nezvnikne nárok na vdovský důchod.


Jak dlouho lze vdovský důchod pobírat?


Vdova (vdovec) má na vdovský důchod nárok po dobu jednoho roku od smrti manžela. I po uplynutí jednoho roku lze vdovský důchod pobírat. Musí být však splněna některá z těchto podmínek:

  • a) Vdova (vdovec) pečuje o nezaopatřené dítě.
  • b) Vdova (vdovec) pečuje o dítě, které je závislé na péči jiné osoby ve stupni II (středně těžká závilost) nebo stupni III (těžká závislost) anebo stupni IV (úplná závislost).
  • c) Vdova (vdovec) pečuje o svého rodiče nebo rodiče zemřelého, který s ní žije v domácnosti a je závislý na péči jiné osoby ve stupni II, III nebo IV.
  • d) Vdova (vdovec) je invalidní ve třetím stupni.
  • e) Vdova dosáhla alespoň věku o 4 roky nižšího, než činí důchodový věk pro muže stejného data narození nebo důchodového věku, je-li důchodový věk nižší.


Nárok na vdovský důchod lze obnovit


Když není splněna některá z výše uvedených podmínek po uplynutí jednoho roku pobírání vdovského důchodu, tak nárok na vdovský důchod zaniká. V případě, že je některá z uvedených podmínek splněna do pěti let ode dne, kdy se splní některá ze zákonných podmínek, tak vzniká nárok na vdovský důchod znovu.

  • Praktický příklad
    Vdova paní Nováková je narozená v roce 1955 a vychovala 2 děti a v květnu 2010 začala pobírat vdovský důchod. Bude ho pobírat do května 2011, potom ji nárok na vdovský důchod zanikne. Do pěti let však bude splněna zákonná podmínka dosažení věku a vdovský důchod bude obnoven. Vlastní důchodový věk paní Novákové je 60 let. Důchodový věk muže narozeného v roce 1955 je 63 let a 4 měsíce. Paní Novákové stačí dosáhnout k obnově vdovského důchodu 59 let a 4 měsíců. O obnovu výplaty vdovského důchodu si však bude muset paní Nováková znovu zažádat na místně příslušné OSSZ dle bydliště.


Jak vysoký je vdovský důchod?


Základní výměra vdovského důchodu činí v roce 2011 2 230 Kč měsíčně. Výše procentní výměry vdovského důchodu činí 50 % procentní výměry starobního nebo invalidního pro invaliditu třetího stupně, na který měl nebo by měl nárok zemřelý manžel. Při pobírání více důchodů (vlastního starobního a vdovského důchodu) je však potřeba dodržet ustanovení § 59 o souběhu více důchodů. Jsou-li současně splněny podmínky nároku na výplatu starobního nebo invalidního důchodu a na výplatu vdovského důchodu anebo sirotčího důchodu, vyplácí se nejvyšší důchod v plné výši a z ostatních důchodu se vyplácí polovina procentní výměry.

  • Praktický příklad
    Vdova Králová sama ještě pracuje. Zemřelý manžel pobíral v roce 2011 starobní důchod ve výši 10 500 Kč. Základní výměra starobního důchodu v roce 2011 je 2 230 Kč a procentní 8 270 Kč. Jak vysoký vdovský důchod bude mít vdova Králová?
    Vdovský důchod vdovy Králové přiznaný v roce 2011 se bude skládat ze dvou částí. Základní výměra důchodu tedy bude 2 230 Kč a procentní část bude 4 135 Kč (8 270 Kč ? 50 %). Vdova Králová bude pobírat vdovský důchod ve výši 6 365 Kč.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY