Španělsko převezme spořitelny, pokud nezískají nový kapitál

25.01.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Španělská vláda částečně převezme slabé regionální spořitelny do svého vlastnictví, pokud do sedmi měsíců nezískají od soukromých investorů nový kapitál.

Sdělila to španělská ministryně hospodářství Elene Salgadová. Španělské spořitelny čili "cajas" jsou slabým místem čtvrté největší ekonomiky eurozóny a jejich případné sanace vládou by mohly vytvořit velkou díru ve státním rozpočtu s hrozbou vzniku další dluhové krize v eurozóně.

Salgadová uvedla, že celkový objem kapitálové injekce do spořitelen by neměl přesáhnout 20 miliard eur (484 miliard Kč). Soukromé odhady počítaly s ohledem na to, že v cajas se koncentrují špatné úvěry do nemovitostí, s nutností získat až 100 miliard eur.

Vláda chce obnovit důvěru ve španělský finanční sektor a ujistit investory, že záchrana spořitelen hroutících se pod tlakem krachu realitního trhu nedostane rozpočtový deficit do neúnosné výše. To by nasměrovalo Španělsko na cestu Irska, jemuž kvůli rozsáhlé sanaci domácích bank vzrostl vládní schodek natolik, že v listopadu muselo požádat Evropskou unii o finanční pomoc.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU