Hlásíte se na VŠ? Vybírejte chytře

31.01.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I když se zdá, že do konce ledna je ještě dost času, není dobré nechávat vše na poslední chvíli. Máte vybranou školu, obor, víte, co vše je nutné pro podání přihlášky... A kde sehnat všechny potřebné informace?

Dovolte nám ještě zopakovat otázku z anotace: Kde sehnat všechny potřebné informace ke studiu na VŠ?

Jedním z dalších portálů společnosti Finance media jsou Studentskefinance.cz. Tam naleznete spoustu užitečných informací pro studenty. Aktuálně pro vás redakce Studentskefinance.cz připravila speciál týkající se uchazečů o studium na vysoké škole. Články k tomuto tématu naleznete v sekci Hlásíme se na vysokou školu.


Přihlášky nejen do konce února


Na veřejných vysokých školách je termín podání přihlášek ke studiu zpravidla ke poslednímu dni měsíce února. Výjimky existují a jsou to převážně umělecké obory, fakutly či školy. Pokud hodláte studovat něco s uměleckým zaměřením, připravte se na to, že vás čeká podání přihlášky již na podzim a poté následuje několikakolové přijímací řízení zahrnující i talentovou zkoušku a odevzdání vlastních prací. V tuto chvíli jste tedy podání přihlášky již zmeškali nebo máte ještě dost a dost času – záleží na úhlu pohledu.

Pokud budete uvažovat u studiu na soukromé vysoké škole, termín 28.2. 2011 pro vás není až tak klíčový. Skoukromé VŠ mají termín podání přihlášek často posunutý na později a termínů bývá několik v průběhu celého roku od teď až do září.

Aktuální termíny pro podání přihlášek nebo termíny dnů otevřených dveří a další informace naleznete v Databázi vysokých škol, popř. v Seznamu soukromých vysokých škol.


Elektronická nebo papírová přihláška?


Když získáme představu o škole a oboru, bude nás dále zajímat, jaké jsou podmínky pro přijetí. Obecně platí dvě hlavní pravidla pro uchazeče o studium na VŠ. Je to jednak ukončené středoškolské vzdělání a podání přihlášky ke studiu.

Existují dvě formy přihlášky - papírová na speciálním tištěném formuláři nebo elektronická. V poslední době jsou elektronické přihlášky již hojně rozšířeny a některé školy již přijímají výhraně na jejich základě. Jsou ovšem i školy, které akceptují pouze papírovou přihlášku.

Více k přihláškám na VŠ se dozvíte v článku Přihlášky na VŠ jsou v plném proudu.


Šance na přijetí rostou!


Statistiky mluví jasně – letos se k přijímačkám na VŠ chystá jeden z posledních, ne-li ten úplně poslední ze silných ročníků uplynulých let. Není potřeba probírat se čísly, aby člověk viděl, že dětí ubylo, je to vidět především u středních škol. To, že naše populace stárne, je obecně známo. Současně přibývá počet vysokých škol, resp. oborů, které je možno studovat. Přehled vám pomůže získat Seznam vysokých škol na Studentskefinance.cz.

O tom, jaké máte naděje na přijetí si můžete přečíst v článku Jaké máte šance u přijímacího řízení?


Věřejnou, soukromou nebo státní?


Lidé často zaměňují pojmy veřejná a státní vysoká škola, resp. veřejné vysoké školy bývají nesprávně nazývány státními. Vězte, že státní vysoké školy jsou pouze dvě a jsou to Policejní akademie ČR v Praze a Univerzita obrany v Brně. Jinou kategorií jsou pak soukromé vysoké školy a pokud se chystáte některou vyzkoušet, tak si přečtěte článek Uvažujete o studiu na soukromé vysoké škole?


Někde to jde i bez přijímaček


Jakmile škola přijme vaši přihlášku, následuje přijímací řízení. Součástí přijímacího řízení může, ale nemusí být někdy obávaná přijímací zkouška. Té se lze často vyhnout, pokud se přihlásíte na některou soukromou vysokou školu. Elegantně můžete také přijímačkám uniknout, když splníte specifické podmínky vybraných studijních programů nebo fakult.

Na Studentskefinance.cz neleznete články na toto téma v sekci Hlásíme se na vysokou školu, aktuálně vyšel článek o oborech souvisejících s informatikou: Jak na VŠ bez přijímaček: Informatika, ale průběžně budou během února vycházet i další články zaměřené na ostatní obory.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU