Jak na daňové zvýhodnění za rok 2010?

02.02.2011 | , Finance.cz
DANĚ


V daňovém přiznání za rok 2010 lze uplatnit daňové zvýhodnění na dítě až 11 604 Kč. Jaké podmínky musí být splněny? Kdy budete mít nárok na daňový bonus? Zruší se daňový bonus od roku 2012?

Zákonné podmínky pro uplatnění daňového zvýhodnění jsou upraveny v § 35c zákona o dani z příjmu. Daňové zvýhodnění za rok 2010 na dítě žijící s poplatníkem v domácnosti je 11 604 Kč.

Zaměstnanci uplatňovali daňové zvýhodnění zpravidla každý měsíc ve výši 967 Kč každý měsíc. I v roce 2011 zůstalo daňové zvýhodnění ve stejné výši.

V rámci plánovaných změn v zákoně o dani z příjmu v roce 2012 se však uvažuje o výrazné změně zákonné úpravy daňového zvýhodnění. Jednou z možností je zrušení možnosti uplatnit daňový bonus. Tato změna by postihla především rodiny s dětmi mající nižší příjmy. Vlády všech vyspělých vlád světa se snaží finančně pomáhat rodinám s dětmi. Daňové zvýhodnění je nejlevnější, nejúspornější a nejefektivnější formou finanční pomoci. K uplatnění daňového zvýhodnění není potřeba zřizovat speciální oddělení ve veřejné správě, není potřeba vyplňovat každoročně nějaké tiskopisy a dokládat uváděné skutečnosti.


Kdy můžete daňové zvýhodnění uplatnit?


Abyste mohli v daňovém přiznání (nebo jako zaměstnanci během roku u svého zaměstnavatele) uplatnit daňové zvýhodnění, tak je nutné splnit zákonné podmínky. Dle zákona o dani z příjmu (§ 35c) se za vyživované dítě považuje dítě vlastní, osvojené, dítě v péči, která nahrazuje péči rodičů, dítě druhého z manželů a vnuk (vnučka), pokud jeho rodiče nemají příjmy, z nichž by mohli daňové zvýhodnění uplatnit, pokud dítě je:

1) Nezletilým dítětem.
2) Zletilým dítětem až do dovršení 26 let (soustavně se připravuje na budoucí povolání, nebo nemůže se soustavě připravovat na budoucí povolání nebo vykonávat výdělečnou činnost pro nemoc nebo úraz nebo z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu je neschopno vykonávat soustavnou výdělečnou činnost).


  • Praktický příklad
    Podnikatelka Králová má dvě děti 22 let a 24 let, které stují na vysoké škole. Obě děti si při studiích přivydělávají. Vlastní příjem studentů však není pro uplatnění slevy na dani rozhodující, pokud je splněna podmínka studia a společné domácnosti. Podnikatelka Králová tedy v daňovém přiznání za rok 2010 může na obě děti uplatnit daňové zvýhodnění. 

Při uplatnění daňového zvýhodnění je přitom rozhodující společná domácnost. Ze zákona tvoří domácnost fyzické osoby trvale spolu žijící a hradící společně náklady n provoz domácnosti.


  • Praktické příklady
    - u rozvedených rodičů, tak nemůže např. uplatnit daňové zvýhodnění otec dítěte žijícícho v jiném městě;
    - rozvedená žena se podruhé vdá. S mladším dítětem je na rodičovské dovolené. Daňové zvýhodnění na obě děti (vlastní i nevlastní), tak může uplatnit je nový manžel.


Kdy můžete poprvé uplatnit daňové zvýhodnění?


Poprvé lze daňové zvýhodnění uplatnit v měsíci, kdy se dítě narodilo nebo v měsíci nebo začíná soustavná příprava na budoucí povolání, nebo kdy bylo dítě osvojeno.


  • Praktické příklady
    - živnostníkovi Novotnému se 20. září 2010 narodila dcera. V daňovém přiznání uplatní daňové zvýhodnění v poměrné výši, tj. v částce 3 868 Kč (4 měsíce ? 967 Kč). Nedílnou součástí daňového přiznání je i kopie rodného listu dcery;
    - zaměstnanec Svoboda donesl své mzdové účetní kopii rodného listu dcery a uplatnil daňové zvýhodnění již v zářijové výplatě. Pokud by to nestihl, tak by se rozdíl zohlednil v ročním zúčtování a vznikla by mu vratka daně, protože jeho čistá mzda v říjnové výplatě byla nižší z důvodu neuplatnění daňového zvýhodnění.


Jak vysoký může být daňový bonus?


V daňovém přiznání za rok 2010 lze tedy uplatnit daňové zvýhodnění ve výši 967 Kč měsíčně na každé dítě žijící s daňovým poplatníkem v jedné domácnosti. Daňové zvýhodnění lze uplatnit do celkové výše daňové povinnosti.


  • Praktický příklad
    - živnostník Beran měl za rok 2010 příjmy ve výši 542 960 Kč a výdaje 300 000 Kč. Zaokrouhlený daňový základ tedy činí 242 900 Kč (542 960 Kč – 300 000 Kč, zaokrouhleno na celá sta dolů). Daň je 36 435 Kč. Protože pan Beran uplatní slevu na poplatníka 24 840 Kč a daňové zvýhodnění na jednu dceru 11 604 Kč, tak na dani z příjmu neodvede ničeho. 
    - jenom pro zajímavost si uvedeme zisky, kdy nebodou OSVČ odvádět ničeho na dani z příjmu fyzických osob v závislosti na počtu dětí. OSVČ s jedním dítětem do zisku 242 900 Kč, OSVČ s dvěmi dětmi do zisku 320 300 Kč, OSVČ s třemi dětmi do zisku 397 600 Kč. V případě, že mají nižší zisky, tak mají dokonce nárok na daňový bonus.

Jestliže je daňové zvýhodnění vyšší než daňová povinnost, je vzniklý rozdíl mezi daňovým zvýhodněním a daňovou povinnosti daňovým bonusem. Jedná se o případ, kdy plátce daně nejenom že neodvede na dani ničeho, ale ještě je mu finančním úřadem vyplacen daňový bonus. Daňový bonus lze uplatnit, pokud jeho výše činí alespoň 100 Kč, maximálně do částky 52 200 Kč.


  • Praktický příklad
    Živnostník Novák měl za rok 2010 příjmy stené příjmy a výdaje jako pan Beran. Má však dvě děti. Daňová povinnost pana Nováka je 36 435 Kč, sleva na poplatníka je 24 840 Kč a daňové zvýhodnění na dvě děti je 23 208 Kč. Pan Novák obdrží daňový bonus ve výši 11 613 Kč. Tato částku mu bude finančním úřadem zaslána na jeho bankovní účet.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ