Co týden dal?

04.02.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Situace v Egyptě se nezlepšuje a obavy z rozhoření konfliktu dál na východ rostou. Z toho důvodu rostou ceny ropy, potravin a dalších komodit. Evropa se potýká se zvyšující se inflací. To se ale zatím obejde bez zvyšování úrokových sazeb.

Posledních 7 dní ve světě 

    • Světové ceny potravin se v lednu vyšplhaly na maxima za nejméně 21 let. Tím překonaly dosavadní rekordy z roku 2008. Index cen potravin Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) stoupl minulý měsíc o 3,5 procenta a dostal se nejvýše od svého založení v roce 1990.
    • Několik zemí Evropské unie v pátek obnoví obchodování s emisními povolenkami. To bylo v celé unii kromě omezeného množství operací pozastaveno 19. ledna v reakci na hackerské útoky na registry v několika státech včetně České republiky. Česká republika mezi nimi na rozdíl od Slovenska není.
    • Míra nezaměstnanosti v eurozóně v prosinci zůstala stabilní na deseti procentech jako v listopadu. V celé Evropské unii stejně jako v listopadu činila v posledním měsíci loňského roku 9,6 procenta. Počet nezaměstnaných nicméně ale klesl v obou seskupeních.
    • Řecká vláda věří, že mise Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) uvolní i další část úvěru, který země začala čerpat loni. Řekl to ministr financí Jorgos Papakonstantinu. Řecko čerpá záchranný úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu Kč) a první tranše už dostalo.
    • ECB neuskutečnila žádné nákupy vládních dluhopisů. Evropská centrální banka minulý týden poprvé od loňského října neuskutečnila na trhu žádné nákupy vládních dluhopisů zemí eurozóny. Využila tak uklidnění na trzích, které jí umožní soustředit se na rostoucí inflaci.
    • Mezinárodní ratingová agentura Moody´s snížila hodnocení finanční důvěryhodnosti Egypta z nejvyššího stupně neinvestiční kategorie Ba1 o jednu příčku na Ba2. Moody´s tak jako první světová agentura reagovala na masové nepokoje a chaos v Egyptě zhoršením státního ratingu země.
    • Čína se rozhodla vůbec poprvé zavést daň z nemovitostí, aby zbrzdila rychlý růst cen na realitním trhu. Ten je vedle potravin jednou z hlavních příčin současného růstu inflace v Číně. Opatření se bude zavádět postupně a zatím platí pro dvě města, kde je růst cen realit největším problémem, tedy v Šanghaji a Čchung-čchingu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte až 1 500 Kč.

 

Posledních 7 dní doma 

  • Stát za první měsíc letošního roku vybral na mýtném téměř o polovinu víc než o rok dřív. Letos v lednu nákladní auta odvedla 624 milionů korun, o 48 procent víc než loňských 421 milionů Kč.
  • Bankovní rada České národní banky ponechala úrokové sazby beze změny. Základní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstává od počátku loňského května na historickém minimu 0,75 procenta.
  • Sněmovna v prvním čtení podpořila návrh zákona, který počítá s vydáním státních dluhopisů. A to v objemu 131,6 miliardy korun na krytí schodku letošního státního rozpočtu. Schválený rozpočet počítá se schodkem 135 miliard korun, rozdíl chce vláda vyrovnat jinými způsoby. Dluhopisy mají mít splatnost až 55 let.
  • Úzce zaměřené cestovní kanceláře by mohly zkrachovat. Pokud by současná nepřehledná situace v Egyptě pokračovala až do letní sezony, mohlo by to vést ke krachu některých cestovních kanceláří v Česku.
  • Stát hospodařil letos v lednu s přebytkem 10,6 miliardy korun. Ten byl nižší než v lednu 2010, kdy státní rozpočet vykázal přebytek 13,1 miliardy korun. Na celý rok je schválen rozpočet se schodkem 135 miliard korun; loni rozpočet skončil v deficitu 156,4 miliardy korun.
  • České dráhy loni uzavřely zakázky na dodávky a modernizaci vlaků za bezmála deset miliard korun. To znamená nejrozsáhlejší obnovu vozového parku v historii společnosti. Financování modernizace a nákupu vozidel dráhy rozložily do několika let podle toho, jak budou vlakové soupravy vyráběny a dodávány.
  • Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během loňského prosince zvýšily o 5,8 miliardy korun na 1,056 bilionu korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 72,961 miliardy korun.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz

Navrhované vládní škrty - který vám vadí nejvíc?

Ministr financí Miroslav Kalousek vytrvale připravuje razantní škrty napříč celým rozpočtem. Který ze škrtů vám vadí nejvíce?

                                               

Anketa

Státu loni stouply výnosy z prodeje dálničních známek. Za více než 4,7 milionu prodaných kusů utržil přes tři miliardy korun, předloni to bylo 2,91 miliardy Kč. Jak jste na tom vy – kupujete si českou dálniční známku?

  • Pravidelně každý rok si kupuji celoroční dálniční známku 33 %
  • V případě potřeby si kupuji časově omezené dálniční známky 7 %
  • Dálniční známku nekupuji, dálnice nevyužívám 10 %

Autor článku

Sabina Šebestíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU