Skupina Raiffeisen kupuje polskou Polbank

07.02.2011 | , Limerik
ÚČTY A SPOŘENÍ


Kupní cena činí 490 milionů euro, Polbank ideálně doplňuje portfolio dosavadní Raiffeisen Bank Polska.

Spojená banka bude 6. největší na polském trhu a bude obsluhovat více než milion klientů.

Raiffeisen Bank International AG (RBI) kupuje 70procentní podíl v polské Polbank EFG. „Se svým zaměřením čistě na retailové bankovnictví Polbank ideálně doplní naše dosavadní aktivity. Vytváříme silnou základnu pro úspěšný rozvoj na jednom z nejvíce stabilních a rostoucích trhů střední a východní Evropy,“ komentoval podpis smlouvy generální ředitel RBI Herbert Stepic.

Celá transakce by měla být uzavřena na přelomu letošního a příštího roku, RBI nepředpokládá, že by v blízké budoucnosti musela navyšovat kapitál této banky.

Skupina Raiffeisen má prostřednictvím Raiffeisenbank Polska na tamním trhu silnou pozici především ve firemním segmentu, Polbank je tak vhodným doplněním dosavadní činnosti. Akvizice tak výrazně posílí pozici RBI na tamním trhu, spojená banka se stane podle výše aktiv šestou největší v Polsku, čtvrtou podle výše úvěrů a bude obsluhovat přes milion klientů.

Polbank byla založena v roce 2006 a zaměřuje se na retailové klienty a malé firmy. Společnost má zhruba 350 poboček, zaměstnává 2900 lidí a obsluhuje asi 800 tisíc klientů. Její celková aktiva ke konci loňského září dosáhla 5,5 miliardy eur. RBI vstoupila na polský trh v roce 1991, celková aktiva Raiffeisenbank Polska dosahují 6,5 miliardy eur, zaměstnává zhruba 3000 lidí a na 123 pobočkách obsluhuje přes 240 tisíc klientů.

Autor článku

 

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ