Míra nezaměstnanosti loni ve 4. čtvrtletí klesla na 7 pct

07.02.2011 | , Limerik
MAKRODATA A EU


Míra nezaměstnanosti v tuzemsku v loňském čtvrtém čtvrtletí klesla meziročně o 0,4 procentního bodu na sedm procent. Počet nezaměstnaných se snížil na 363.700, bylo to proti stejnému období roku 2009 o 22.000 lidí méně. Informoval o tom dnes Český statistický úřad, podle kterého se na pracovním trhu zhoršilo postavení mladých lidí.

Proti třetímu loňskému čtvrtletí se průměrný počet nezaměstnaných očištěný od sezonních vlivů snížil o 12.500 lidí. I přes celkový pokles nezaměstnanosti stále zůstával vysoký počet nezaměstnaných ve věku 20 až 29 let, uvedl ČSÚ. Meziroční pokles nezaměstnanosti se projevil hlavně mezi muži. Naopak počet lidí, kteří byli nezaměstnaní jeden rok a déle, se nadále zvyšoval.

Český statistický úřad vychází z obecné míry nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO). To se promítlo do rozdílu mezi výší obecné míry nezaměstnanosti a míry registrované nezaměstnanosti ministerstva práce a sociálních věcí. Tendence vývoje obou měr byly přesto podobné, míra registrované nezaměstnanosti MPSV byla ve čtvrtém čtvrtletí 8,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: MAKRODATA A EU