Nejvíce pohledávek se v roce 2010 inkasovalo v Praze

09.02.2011 | , M.B.A. Finance
Tiskové zprávy


Více než 12,5 % dlužníků, jejichž nehrazené závazky se dostaly do správy inkasních společností, bydlí v Praze. Ukázalo to statistické šetření inkasní společnosti M.B.A. Finance, provedené souhrnně za rok 2010. Praha je těsně následovaná krajem Moravskoslezským s 12,3 % a Středočeským s 11,9 %.

Zatím co ještě za třetí čtvrtletí bylo nejvíce dlužníků v Moravskoslezském kraji, v závěru roku došlo v Praze k významnému nárůstu. „Pohledávky mají asi půlroční zpoždění, souvislost vidím zejména v dalším přílivu obyvatel do Prahy za prací, kteří zde sice nemají trvalé bydliště, ale používají pražské korespondenční adresy. Statisticky potom tyto započítáváme Praze.“ komentoval zprávu analytik M.B.A. Finance Petr Fic. A protože pracovat do větších měst hojně odcházejí lidé s nižšími příjmy, u nichž jsou problémy se splácením častější, přispěli k překvapivému „úspěchu“ Prahy.

Praha se svou nízkou mírou nezaměstnanosti a nejvyšší průměrnou mzdou může působit překvapivě, ale vztáhneme-li tento údaj k celkovému počtu obyvatel v tom kterém regionu, vychází nám, že největší podíl nesplácených půjček na jednoho obyvatele je v kraji Ústeckém, těsně následovaném krajem Karlovarským a Libereckým. Praha se při tomto přepočtu dostává na páté místo. Nejméně problémových dluhů na obyvatele je naopak na Vysočině a ve Zlínském kraji,“ doplnil Petr Fic.

Odhadnout pořadí jednotlivých krajů v letošním roce není snadné, každopádně lze ve všech regionech předpokládat další ztížení situace. To zapříčiní mj. očekávané propouštění ve státní správě a samosprávě, redukci stavů rovněž avizovali někteří velcí zaměstnavatelé. Od nového roku došlo v některých místech republiky ke zdražení vodného a stočného, růst cen lze očekávat i u tepla. Další přítěží pro obyvatele bydlící v bytech s regulovaným nájemným je a bude zdražení nájmů. Věřitelé proto mohou očekávat snížení úspěšností vymáhání nebo minimálně komplikace při jednání s dlužníky.

Šetření bylo zpracováno z databáze M.B.A. Finance. Do šetření byly zařazeny retailové pohledávky (dlužníci spotřebitelských půjček, úvěrů a plateb za zboží a služby). Do šetření nebyly zahrnuty hypotéky.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy