Česká spořitelna umožní klientům platit kartami s bezkontaktní platební technologií

08.03.2011 | , Česká spořitelna
Tiskové zprávy


Česká spořitelna spustí na podzim 2011 ve spolupráci s karetní asociací VISA Europe novinku v placení kartou: bezkontaktní platební technologii.

Ta zajistí uživatelům vyšší komfort při placení drobných nákupů do hodnoty 500 Kč, aniž by museli při platbě kartou zadávat PIN. Platební karty VISA České spořitelny budou duální, to znamená, že umožní klientům oba způsoby placení – kontaktní i bezkontaktní. Využití bezkontaktního způsobu placení je široké – od minimarketů po super a hypermarkety, dále v prodejnách rychlého občerstvení, v restauracích či kavárnách. V současné době banka jedná již s konkrétními obchodníky.

„Nejnovější trendy jsou pro nás výzvou, které se nebojíme. Zavedení bezkontaktní platební technologie je tak logickým krokem,“ řekl Miloslav Křečan, ředitel kartového centra České spořitelny. „Platba kartou je u nás stále více oblíbená. Jen za loňský rok naši klienti u obchodníků uskutečnili 95,9 mil. transakcí za 82,4 mld. Kč. Zavedením bezkontaktního způsobu placení tak chceme vyjít klientům vstříc a nabídnout jim pro drobné platby rychlejší a pohodlný způsob platby,“ dodal Miloslav Křečan.

„Bezkontaktní platební technologie jsou ve středu našeho zájmu. Nejnovější statistiky potvrzují, že se v ČR zrychluje tempo přechodu od hotovosti k placení platebními kartami. Nejmodernější bezkontaktní technologie a karty Visa tento přechod ještě uspíší. Při placení menších částek bezkontaktní karty postupně nahradí hotovost, jelikož je to rychlejší, pohodlnější a bezpečné,“ řekl Miloslav Kozler, regionální manažer asociace Visa Europe pro ČR. „Samotná transakce se u bezkontaktních karet uskutečňují za méně než jednu vteřinu. Zákazníci tak nemusí řešit, zda mají po kapsách drobné pro nákup kávy a novin, či dostatek hotovosti na zaplacení každodenního nákupu,“dodal Miloslav Kozler.

Na rozdíl od standardní platby kartou nová technologie umožní zákazníkům platit kartou pouze přiložením karty ke čtečce speciálního terminálu. Ta si přiložením karty do vzdálenosti 5 cm a pípnutím kartu načte a platbu do 500 Kč uskuteční bez nutnosti zadat PIN. Platba kartou se tak pro zákazníky stane pohodlnější, jednodušší a rychlejší.

Bezkontaktní technologie je bezpečná. Zákazník při bezkontaktním placení kartu nevydává z ruky a může tak po celou dobu transakce dohlížet na její průběh. Pokud karta zaznamená několik po sobě následujících bezkontaktních transakcí, bude nutné kartu vložit do kontaktní části platebního terminálu a transakci potvrdit zadáním PIN. Toto opatření slouží jako potvrzení, že uživatel karty je jejím držitelem, což snižuje možnost podvodu v případě odcizení či ztráty karty.

Bezkontaktní platební technologie byla poprvé v Evropě představena ve Velké Británii v roce 2007 a v současné době ji mohou zákazníci využívat v řadě evropských zemí, jako například na Slovensku či v Polsku.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy